HRT na tržnici Arizona: "Kupci iz Hrvatske se ne cjenkaju, nije im skupo..."

08.01.2023.

20:16

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Dnevnik/HRT

Na najvećoj tržnici na Balkanu može se naći gotovo sve

Na najvećoj tržnici na Balkanu može se naći gotovo sve

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednjih dana često se uspoređuju cijene u Hrvatskoj s onima iz zemalja u našem okruženju. Vrijedi li sjesti za volan, potrošiti gorivo i koji sat - te prijeći granicu u potrazi za mogućom uštedom? Primjerice onu s Bosnom i Hercegovinom...

Marko Kačinić iz Rijeke proveo je nedjelju na poznatoj tržnici Arizoni. Kupnja preko granice mu se, kaže, isplatila.


- Bili smo na Novoj godini pa smo odlučili stati u šoping. Do sada puna vreća oko 150 eura, što u Hrvatskoj ne bi baš bio slučaj. Nakupovalo se dosta na kraj,u iznenade malo cifre, marke se u eure pretvaraju, ali solidnije je nego u Hrvatskoj, kaže Marko.


Na najvećoj tržnici na Balkanu može se naći gotovo sve. Ima tu robe za svačiji džep, a i stil. 


- Često nam dolaze kupci iz Hrvatske koji kupuju odijela za maturalne, za svadbe, za krštenja. Naša odijela su puno povoljnija nego u Hrvatskoj, kaže prodavačica Hanka Tokić.


Iako pamte sretnije dane, prodavačima su kupci iz Hrvatske, kažu, još česte mušterije. 


- Ne cjenkaju se, nije im skupo, jako su nam dobre mušterije i ja sam im jako zahvalan na tome, kaže prodavač Nermin Okić.


Bosna i Hercegovina je uvijek bila meka za odlaske u kupnju, ali i ondje su, kažu kupci, cijene porasle i više-manje su iste nego u Hrvatskoj.


- Češće smo dolazili prije ovih eura, vjerojatno sad nećemo. Mislim, jeftinije je, ali zafrkavaju na granici, traže račune striktno za sve, ne daju prenijeti svašta, ne daju mliječne proizvode, paštete, ne daju dosta tih kućnih potrepština. Ne da ne daju, nego su strože provjere, kaže Josip iz Vinkovaca.


Zbog nižih cijena goriva, hrane, duhana te povrata poreza nekada su Slavonci u Orašje znali potegnuti čak iz Osijeka. 


- Ali i ovdje su cijene narasle, tako da nije kako je bilo prije isplativo, kaže Josip.


Iako ih dijeli jedan most i Sava, odlazak u šoping u Bosnu često im se, kažu, pretvori u noćnu moru - kada zaglave u gužvama na obje strane granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!