13:31 / 16.04.2018.

Autor: D.N/HRT

HRT u Beirutu: Što Libanonci misle o ratu koji bjesni u Siriji

-

-

Foto: - / -

U političkom smislu u Beirutu je velika podjela oko stava glede al Assadova režima.
Rat koji već sedam godina bjesni u Siriji iza sebe je ostavio više od pola milijuna žrtava i milijune koji su u strahu za život morali napustiti svoja ognjišta. Tristotinjak kilometara zračne linije od mjesta žestokih sukoba, u jednom od najstarijih gradova svijeta, Beirutu, trenutno je reporter HTV-a Dragan Nikolić, koji je za Studio 4 opisao kako Libanon gleda na režim Bashara al-Assada, odnosno vjeruju li u upotrebu kemijskog oružja.Kako Libanon gleda na režim Bašara al Asada, vjeruju li u upotrebu kemijskog oružja?

Da bi se shvatio odnos Libanonaca prema današnjoj Siriji i Basharu al Assadu, moramo se malo vratiti u prošlost. Nakon što je 2005. ubijen libanonski premijer Rafik Hariri u ovoj zemlji dogodili su se masovni protesti, što je za posljedicu imalo pad vlade i povlačenje desetaka tisuća sirijskih vojnika i sigurnjaka, koji su u Libanonu bili prisutni od kraja građanskoga rata ovdje 1990.

Tada su zapravo stvorena su dva velika bloka, prosirijski (predvođen šijitskim Hezbollahom) i antisirijski (sunitski, iza kojega stoji Saudijska Arabija, koja je pokrovitelj obitelji Hariri). Dio tog antisirijskog bloka jest i današnji libanonski predsjednik, kršćanin Aoun, inače saveznik Hezbollaha, koji je pobjegao inače u egzil u Francusku nakon neuspjele pobune protiv Sirijaca 1990. Još uvijek aktualni libanonski premijer Saad Hariri rekao je krajem prošle godine kako Libanon i Sirija neće imati nikakve bilateralne odnose dok god je na vlasti Bashar al Assad.

Sunitska struja u ovom društvu, dakle, Assada smatra krvolokom vlastitog naroda. Šijitska komponenta, predvođena Hezbollahom, iza kojega stoji Assadov saveznik Iran, smatra da je riječ o izmišljenom napadu, nečemu što je bio lažan povod za posljednju zapadnu intervenciju i napad. 

Hezbollah ima svoja uporišta u Libanonu, koja je njihova pozicija u svemu s obzirom na sve prisutnije iranske snage u Siriji?

Iran preko Hezbollaha želi proširiti moć u Libanonu, ali i cijeloj regiji, u to nema sumnje. Vodeća sunitska sila Saudijska Arabija toga se grozi. Libanon bi zapravo u najcrnjem scenariju mogao postati talac sukoba Saudijaca i Teherana. Toga se mnogi ovdje boje, preslikavanja sukoba sunita i šijita, koji već bjesni Jemenom. Ključno pitanje sljedećih izbora, koji se održavaju u Libanonu 6. svibnja, jest koliko će jak biti Hezbollah. 

A on je itekako zainteresirana strana u sukobu u susjednoj državi, u sirijskom ratu poginulo je dosad više od 1000 Hezbollahovih boraca. Četvorica pripadnika Hezbollaha na UN-ovom haškom sudištu osuđena su za ubojstvo saudijskog igrača Rafika Haririja, iako Hezbollah i dan-danas niječe vezu s tim atentatom. Hezbollah je, dakle, dio šire priče, rata za prevlast između šijita i sunita ne samo u Siriji, već i na cijelom Bliskom istoku, ali i iranske prijetnje Izraelu.

Jesu li Libanonci zabrinuti za mir u vlastitoj zemlji zbog rata koji bjesni u susjedstvu?

Kada je završio libanonski građanski rat sve milicije morale su položiti oružje. Osim Hezbollaha, jer on je tada pružao otpor izraelskoj okupaciji juga Libanona. Ali ta je epizoda završila prije 18 godina, a Hezbollah još ima oružje. Svakim danom sve više oružja. Šijiti, koji čine gotovo trećinu libanonskog stanovništva, podupiru Hezbollah, ali ljudima je u svakodnevnom životu zadnjih godina postalo puno bitnije kako žive i što primjerice s 30-postotnom nezaposlenošću, nego što ih zanima rat, a to je forte te šijitske milicije.

Jedna od ključnih tema ovdašnje predizborne kampanje, a nametnule su je nevladine udruge i sve glasniji građanski pokreti mladih Libanonaca, jest ta treba li Hezbollah i dalje imati pravo na to oružje. Bejrut je od Damaska udaljen samo 85 kilometara. Naravno da svaki napad na sirijsku prijestolnicu odjekne i u ovdašnjoj kolektivnoj psihi, ali Libanonci su nekako naviknuli živjeti svih ovih godina u permanentnoj psihozi.

Imaju li više razloga za to s obzirom da je Trump značajno drugačiji stav prema Iranu od Obame?

Svatko tko malo razumije regiju svjestan je da Trump želi istisnuti Iran iz regije ili ga oslabiti isključivo kako bi umirio Saudijce i sunitsku frontu koju saudijski princ prijestolonasljednik dosta agresivno predvodi. Ako oslabi vezu Irana i Hezbollaha Trump će pomoći saveznicima Izraelcima oko rješavanja pitanja Jeruzalema i palestinskog pitanja u cjelini, jer tu se očekuje pomoć Saudijaca i sunita općenito.

U konačnici izolacijom Irana i čekanjem da Teheran uzvrati na američki pokušaj odsjecanja iranskih veza s Hezbollahom, Trump očekuje da i Britanci i Francuzi stanu na njegovu stranu u priči oko nuklearnog sporazuma s Iranom, a znamo da zasad Europska unija u toj priči nije sklona Trumpovim stavovima. Sigurno je da nestabilan Libanon ne odgovara nijednome od igrača koji su uključeni u sirijski sukob na terenu, sa svojim ljudstvom. Prelijevanje sirijskog sukoba u Libanon imalo bi, naime, nesagledive posljedice za cijeli Bliski istok. Otvorilo Pandorinu kutiju, uz sukob Irana i Izraela.  

Rat u Siriji okidač je i za humanitarnu krizu - u kojoj se mjeri ona prelila u Libanon i na koji način se nose s njom?

Ako i kada prestane rat u Siriji, u nju bi se trebalo vratiti i milijun i pol izbjeglica koji su trenutačno ovdje u Libanonu (to je gotovo polovica libanonskog stanovništva), a za čiju skrb ove godine libanonska država mora izdvojiti dvije milijarde i 700 milijuna dolara. To je golem financijski teret za Libanon i pravo je čudo da u ovom libanonskom loncu u kojemu uvijek krčka negdje oko točke vrenja nije došlo i do humanitarne katastrofe većih razmjera.

Prema posljednjim podacima UN-a, gotovo 60 posto sirijskih izbjeglica u ovoj zemlji živi u izrazitom siromaštvu. Libanon se ne može sam nositi s tim izazovom, a Zapad kao da nije briga hoće li to dodatno destabilizirati zemlju koja je zapravo Bliski istok u malome. U Libanonu je, podsjećam, 18 priznatih vjerskih zajednica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!