19:26 / 07.03.2018.

Autor: HRT

HRT u Kabulu, gradu sa 100 terorističkih napada u mjesec dana

-

-

Foto: - / -

Iz Kabula se javila HRT-ova ekipa i poručuje da je vožnja ulicama toga grada sigurnosni izazov.
Glavni grad Afganistana, koji s okolicom ima više od četiri milijuna stanovnika, trenutačno je jedan od najnesigurnijih na svijetu. Samo u posljednjih mjesec dana ondje se dogodilo više od 100 terorističkih napada.

Afganistanske snage čiste teritorij od talibana i pripadnika tzv. IS-a. Trenutačno se vode 23 ofenzive. Koalicijske snage, koje čini i Hrvatska, savjetuju Afganistance kako ustrojiti vojsku, a prije svega specijalne postrojbe koje nose najveći teret.

Iz Kabula se javila HRT-ova ekipa i poručuje da je vožnja ulicama toga grada sigurnosni izazov. Zato je brzina važna kako bi se stiglo do odredišta. Najbolje to znaju članovi savjetničkog tima specijalnih postrojbi hrvatske vojne policije koji svakodnevno putuju u kamp afganistanskih snaga. Udaljenost je kratka, no samo jedno zaustavljanje u koloni koju stvaraju  kamioni može biti kobno. Kamp Lion u predgrađu Kabula središte je koje će, tvrde nam domaćini, biti jezgra vojne pobjede nad talibanima, kaže novinar Zoltan Kabok.

Zabrinuti smo zbog terorizma. No spremni smo. Talibani napadaju iz različitih smjerova i raznim taktikama, ali afganistanska vlada je sada spremnija, jača i odlučnija za pobjedu, izjavio je zapovjednik specijalnih snaga afganistanske vojne policije, bojnik Muhammad Asif.

Afganistanski specijalci uvježbavaju elemente gradske borbe. Sve ide brzo i odlučno, za što su zaslužni naši savjetnici iz specijalne postrojbe vojne policije, koji svoju zadaću za razliku od nekih drugih - obavljaju kako kažu nenametljivo.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!