HRT u Odesi: Evakuacija iz Azovstalja označit će kraj najduže bitke u ratu

12:12 / 17.05.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Elizabeta Gojan

Elizabeta Gojan

Foto: Dnevnik / HRT

Evakuacija ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstalj u Mariupolju vjerojatno će označiti kraj najduže i najkrvavije bitke u ukrajinskom ratu i značajan poraz Ukrajine, javila je danas iz Odese HRT-ova novinarka Elizabeta Gojan.

Nejasno je koliko je zapravo vojnika ostalo u čeličani Azovstalj, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je: 


- Nadamo se da ćemo spasiti živote naših dječaka. Želim naglasiti - Ukrajini su potrebni živi heroji, ukrajinski heroji. To je naš princip.


Evakuacija će vjerojatno označiti kraj najduže i najkrvavije bitke u ukrajinskom ratu i značajan poraz Ukrajine. Mariupolj je sada u ruševinama nakon ruske opsade tijekom koje je, tvrde vlasti u Kijevu, ubijeno na desetke tisuća ljudi.


Za Ukrajince je čeličana Azovstalj bila simbol otpora cijele države, sa stotinama vojnika koji su se ondje borili, čak i nakon što su ostatak grada zauzele ruske snage. Vjeruje se da je unutar same čeličane bilo oko 600 posljednjih ukrajinskih boraca.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!