HRT u Odesi: Zbog mina u Crnom moru zatvorene plaže

04.09.2022.

11:36

Autor: Dragan Nikolić/Vijesti/B.A./HRT

Dragan Nikolić u Odesi

Dragan Nikolić u Odesi

Foto: Vijesti / HRT

U normalnim okolnostima turistička sezona na crnomorskoj obali Ukrajine trajala bi od svibnja do rujna, ovo bi možda bio i vikend kada se polako podvlači crta i zbrajaju prihodi. Biser Crnog mora Odesu u predratnoj 2021. posjetilo je više od 3 milijuna turista. Samo godinu dana poslije - sasvim drukčija slika.

Kako je u HTV-ovim Vijestima u 11 uživo iz Odese javio Dragan Nikolić, tih više od 3 milijuna turista sada izgleda kao daleka nestvarna zbilja. Strani turisti naravno ne vole ići u ratne zone, nema ni domaćih, ali ni lokalno stanovništvo ne može se opustiti na plažama jer su sve zatvorene odlukom gradske skupštine i vojnih vlasti.


Naime, crnomorska je obala, pa tako i obala Odese, načičkana i kopnenim i morskim minama. Bez obzira na brojna upozorenja, dosad je najmanje osmero ljudi poginulo od mina. Ukrajina tvrdi da je Rusija u Crno more postavila 400 do 600 mina. Nezgodno je što i dodir meduze ili malo jači val može aktivirati tu eksplozivnu napravu.


Mine možda mogu otplutati i u plovni kanal u ukrajinskom dijelu delte Dunava, a on je postao iznimno bitan za Ukrajinu jer, nakon što su Rusi istjerani sa strateški bitnog Zmijskog otoka, trgovački brodovi nastavljaju preko dunavskih luka u složenom procesu izvoza ukrajinskih žitarica.


Treba napomenuti da međunarodno pravo ne priječi postavljanje određenoj državi morskih mina ako to znači zaštitu njezine obale. Ukrajina je sama javno obznanila da je u Crnom moru postavila mine, citirajući članak 51. Povelje UN-a koji govori o pravu na samoobranu.


Stručnjaci kažu - Crno more razminiravat će se još godinama. SAD je obećao da će Ukrajini pomoći s paketom od 89 milijuna dolara, što podrazumijeva u sljedećih godinu dana financijsko pokrivanje rada i boravka oko sto timova za razminiravanje kao i daljnju obuku ukrajinskih pirotehničara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!