HRT u Slovačkoj: u konvoju krenuli trudovi, mala Ukrajinka rođena na sigurnom

12:23 / 03.03.2022.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/B.A./HRT

Ivana Šilović

Ivana Šilović

Foto: Dnevnik / HRT

Oni koji bježe od strašnog rata u Ukrajini većinom odlaze na zapad, najviše u Poljsku, u kojoj je polovina izbjeglica koje su napustile zemlju. Odlaze i u Slovačku, a s granice s Ukrajinom u HTV-ov podnevni Dnevnik javila se naša novinarka Ivana Šilović.

- Noćas i jutros situacije je malo brža što se tiče prelaska granice. Čeka se od pet do šest sati, no u protekla 24 sata samo na ovoj granici prošlo je više od 7000 ljudi koji su pobjegli od rata i došli u Slovačku, javila je Šilović iz mjesta Vyšné Nemecké.

Situacija, dodala je, nije dobra.


- Slike sudbine su iste. To su majke s djecom, starije osobe, vrećice u ruci, ruksaci na leđima, i traže negdje svoj mir, rekla je Šilović.


Navela je da je u šatorima spavalo oko 300 ljudi, uglavnom majke s djecom.


- Oni čekaju polazak dalje, najvjerojatnije idu prema Njemačkoj. Maloprije smo vidjeli da su došla četiri velika autobusa, dupkom puna humanitarne pomoći, to će iskrcati i voze ih u Njemačku na sigurno, rekla je Šilović.

video thumb

- Jedna od naših sugovornica kaže da je iz grada Nikolaja. Kaže da su se spremili u svega desetak minuta. Uzela je sa sobom samo osnovne stvari, isto tako kaže da nije uspjela uzeti niti lijekove za svoju kćerku koja pije jednu terapiju, ali naprosto, kaže, morali su bježati jer druge nije bilo, dodala je.

Šilović je navela kako je u konvoju koji je krenuo s istočne slovačke granice prema Mađarskoj bila trudnica kojoj su krenuli trudovi, nakon čega je odvedena do najbliže bolnice i rodila malu Ukrajinku na sigurnom tlu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!