19:16 / 15.04.2018.

Autor: HRT

HRT uživo iz Bejruta: Što se valja iza krvave sirijske priče

-

-

Foto: - / -

Šijitska milicija Hezbollah, koja vlada i cijelim dijelovima Bejruta, ima vrlo važnu ulogu u sirijskom ratu - do sada je u njemu poginulo više od tisuću njegovih pripadnika.
U Libanon, odakle mnogi strani novinari prate razvoj događaja na Bliskom istoku, stigla je i ekipa HRT-a. Šijitska milicija Hezbollah, koja vlada i cijelim dijelovima Bejruta, ima vrlo važnu ulogu u sirijskom ratu - do sada je u njemu poginulo više od tisuću njegovih pripadnika. Iz Bejruta se javio Dragan Nikolić.

U Libanonu je Hezbollah toliko snažan da odlučuje o premijerima i kada gubi izbore. A oni će se u Libanonu održati nakon devet godina i čak tri odgode - početkom svibnja. Iznimno su važni i za daljnji razvoj događaja vezano uz susjednu Siriju. Ključno je pitanje hoće li Hezbollah, koji financira Iran, dobiti još više vlasti.

Saudijska Arabija protiv Irana - od Libanona do Katara

Nedavno je Izrael napao sirijsku zračnu vojnu bazu. Izrael je tu neumoljiv, tvrdi da preko sirijskog teritorija Iran jača šijitski luk prema Sredozemlju i isporučuje oružje Hezbollahu u Libanon, a jedan od tri glavna cilja te šijitske milicije jest sveti rat protiv Izraela. To je ono što se valja u drugom planu, ali izrazito opasno, iza krvave sirijske priče - mogući sukob Irana i Izraela.

Jedna od dimenzija sirijskog sukoba jest ona između sunita i šijita (Asad pripada alavitskoj šijitskoj manjini). Toj fronti među muslimanima svjedočimo i u Jemenu, a vrlo je krhko stanje po tom pitanju u Libanonu. Iako su, ne tako davno, zbog dogovora saudijskog dvora i Teherana - zajedno u vladajućoj koaliciji u Bejrutu sjedili suniti (predvođeni premijerom Haririjem) i šijiti (Hezbollah), javlja Dragan Nikolić.

Sve je na Bliskom istoku zapravo sustav spojenih posuda. UN-ova mirovna misija nedavno je u Libanonu proslavila 40. godina prisutnosti. Možda je to nešto što u konačnici čeka i susjednu Siriju, ostane li cjelovita, ali i funkcionalna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!