"Rat očito više ne poznaje granice, prelijeva se na cijelu Ukrajinu"

13.03.2022.

09:51

Autor: Petar Vlahov/Vijesti/B.A./HRT

Ispred baze u Javorivu za HTV javio se Petar Vlahov

Ispred baze u Javorivu za HTV javio se Petar Vlahov

Foto: HRT / IMS

Rat u Ukrajini sve se više širi na zapad zemlje. Rusija je ispalila 30 projektila na vojnu bazu za obuku u Javorivu, koja je samo 20-ak kilometara od granice s Poljskom, članicom NATO-a, a u kojoj rade strani vojni instruktori. Velik je broj poginulih i ranjenih.

Ispred baze u Javorivu za podnevni Dnevnik HTV-a javio se Petar Vlahov. Rekao je da se jutros dogodio brutalan napad ruske vojske na dosad mirni zapadni dio Ukrajine, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Lavova.


Napadnutom vojnom bazom koristila se ukrajinska vojska i pripadnici NATO-a, barem prije invazije, i to na prostoru od 360 tisuća četvornih metara. Riječ je o poligonima na kojima su se održavale vojne vježbe prije ruske invazije.


- To je očito bila meta ruske vojske. Za sada imamo strašne podatke o poginulima, 35 poginulih, više od 60 teško ranjenih. Ti brojevi zasigurno će rasti. Treba reći da je baza pogođena dalekometnim projektilima i raketama ruske vojske goleme razorne moći. Slike koje dolaze pokazuju da doslovno nije ostao kamen na kamenu u toj bazi, javio je Vlahov.


Ekipa HTV-a putem je srela više od 50 vozila hitne pomoći.


Na prometnici od Lavova do Javoriva brojne su kontrolne točke, bunkeri, nasipi i prepreke za tenkove, koje čuvaju ukrajinski vojnici, specijalne ukrajinske postrojbe i policija.


- Dakle, i ovaj do sada mirni dio zapadne Ukrajine sprema se za ratna djelovanja. Ovo je prvi ovakav napad na zapadni dio Ukrajine i možemo samo zaključiti da rat očito više ne poznaje granice, da se prelijeva na cijelu Ukrajinu i da je zakucao na vrata Europske unije i doslovno došao do njenih vanjskih granica. Napadnuta vojna baza samo je 25 kilometara udaljena od poljsko-ukrajinske granice, naglašava Vlahov u javljanju.


Javoriv bi i danas tijekom dana mogao biti meta novih raketnih napada, svjesni su toga i građani koji ondje žive.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!