17:15 / 18.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Hrvati u Srbiji strahuju od prekida suradnje dviju država

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čelnici hrvatske manjine izrazili su žaljenje što je hrvatsko izaslanstvo moralo prekinuti posjet Srbiji te se nadaju da to neće naštetiti srpsko-hrvatskim odnosima.
Čelnici hrvatske manjine izrazili su žaljenje što je hrvatsko izaslanstvo moralo prekinuti dvodnevni posjet Srbiji te se nadaju da to neće ozbiljnije naštetiti ukupnim srpsko-hrvatskim odnosima.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem prekinulo je započeti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj. On je na ulazu u Skupštinu Srbije oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga, prolazeći pokraj članova hrvatskog izaslanstva, uputio im je uvredljive poruke.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, koji je bio u protokolu srbijanskog izaslanstva, izjavio je da mu je žao zbog prekida službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Republici Srbiji, izuzetno važnog događaja kako za ukupne hrvatsko-srpske odnose tako i za Hrvate u Srbiji. Žalimo što je događaj, koji je bio razlogom prekida, po sebi skandalozan i rijetko viđen u međudržavnim odnosima. Ujedno, vjerujemo da on neće ostaviti trajnije posljedice na međudržavne odnose, naveo je u kratkoj izjavi. 

Sličnu poruku uputio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić, koji je trebao biti domaćin Jandrokovićeva posjeta Subotici, drugoga dana boravka u Srbiji. Žao mi je zbog prekida posjeta, jer je on bio na liniji rješavanja otvorenih pitanja, kako ukupnih srpsko-hrvatskih odnosa tako i statusa hrvatske manjine u Srbiji. Tim prije jer su se uspješno počeli rješavati problemi na koje smo godinama ukazivali, rekao je.

Što se tiče uzroka prekida posjeta, dodao je, nadam se da će javni tužitelj po službenoj dužnosti poduzeti mjere koje mu stoje na raspolaganju. "Jer, očigledno, počinjena su neka kaznena djela", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!