08:12 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Hrvati u Srbiji žele zajamčeni mandat u srbijanskom parlamentu

-

-

Foto: - / -

Slaven Bačić razočaran je što ne postoji spremnost Srbije da se riješi najvažnije pitanje političkog zastupništva na svim razinama vlasti.

Osiguravanje zajamčenog mandata u Skupštini Srbije, osnutak odgojno-školskog centra na hrvatskom jeziku u Subotici i rješavanje prostora za Novinsko-izdavačku ustanovu Hrvatska riječ - tri su najvažnija cilja hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji. Njezini predstavnici iznijeli su ih članovima Međuvladina mješovitog odbora za manjine Srbije i Hrvatske, koji je jučer zasjedao u Bačkom Monoštoru na sjeverozapadu Vojvodine.

Sedma sjednica toga zajedničkog tijela počela je u utorak u Beogradu i na njoj je uglavnom bilo riječi o otvorenim pitanjima Hrvata u Vojvodini i Srbiji.

Od tridesetak preporuka koje su prihvaćene na prošlom zasjedanju prije tri godine samo je jedna maknuta s popisa. Ostale nisu riješene i dalje se traži njihovo ispunjavanje ili će biti preformulirane, rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić.

On je međutim izrazio razočaranje što ne postoji spremnost Srbije da se riješi, najvažnije pitanje političkog zastupništva na svim razinama vlasti, premda je na pripremnim sastancima sa srbijanskom stranom postignut kompromis.

Supredsjedatelj srbijanskog dijela odbora Ivan Bošnjak na konferenciji za novinare također je naveo da se vode pregovori o modalitetu političkog predstavljanja Hrvata u Srbiji, kao i o razmjernoj zastupljenosti u državnim tijelima.

Dodao je kako uviđaju da postojeća rješenja nisu zadovoljavajuća i da će se na tome raditi. Mi očekujemo i nadamo se da je ovaj susret uvertira za skori susret predsjednika dviju država u Zagrebu, istaknuo je Bošnjak.

Državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske i supredsjedatelj Odbora Zvonko Milas rekao je kako se vidi da ovo tijelo nije zasjedalo tri godine i da će se kontakti morati održavati i izvan tog formata.

Predstavnici hrvatske manjine još su istaknuli da je velik napredak uopće održavanje sjednice MMO-a, koji dolazi u vrijeme novih napetosti između dvije države. Uz kritike zbog nerješavanja ključnih problema, oni su pohvalili napredak u području obrazovanja na hrvatskom jezik, tiskani su svi udžbenici za učenike osnovnih škola, a omogućeno je i otvaranje prvog hrvatskog odjela u Bačkom Monoštoru i to je prvi put da se nastava organizira izvan Subotice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!