08:28 / 01.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Hrvatica iz Kambodže danas leti u Zagreb: "Sad nam je drugi pokušaj"

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: - / -

Anamaria Matušek i njezina kolegica iz Engleske jučer su se trebale vratiti u Wuhan, no na aerodromu im je rečeno da putnici koji su došli iz toga grada ne smiju nikamo letjeti.
Zagrepčanka koja posljednje dvije godine studira u kineskom gradu Wuhanu, a kojoj je zbog epidemije koronavirusa zabranjeno letenje iz Kambodže, kamo je otputovala s kolegicom, danas bi mogla napokon doći kući.

Anamaria Matušek i njezina kolegica iz Engleske jučer su se trebale vratiti u Wuhan, no na aerodromu im je rečeno da putnici koji su došli iz toga grada ne smiju nikamo letjeti, iako su liječničke kontrole potvrdile da su zdrave.

Jučer su bile u resortu u kambodžanskom gradu Sihanoukvilleu, a danas su u glavnom gradu Phnom Penhu.

Iz najbližeg hrvatskog veleposlanstva, onog u Maleziji, rekli su joj da je moguć let svim aviokompanijama. Ona želi u Zagreb.

- Upravo smo došle u Phnom Penh, sad nam je drugi pokušaj da se maknemo odavde, rekla nam je Anamaria Matušek jutros oko 8 sati po našem, odnosno 14 sati po lokalnom vremenu.

- Nadamo se da ćemo moći nekako do doma, dodaje. Bit će kontrole, ali to je razumljivo, kaže.

Iako joj je rečeno da će danas moći letjeti, a zrakoplov kreće oko 18.30 sati, još nije potpuno sigurna da će se doista moći vratiti.

- Nadamo se da će uspjeti, ali i prošli put je bilo "može", a kad smo došle na aerodrom - ništa, kaže Anamaria.

Wuhan je grad najteže pogođen epidemijom koronavirusa koja je izbila prošli mjesec. U Kini je zaraženo više od 11000 ljudi, a umrlo je 259 oboljelih. Slučajevi su potvrđeni i u drugim zemljama, uključujući Europu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je proglasila globalno međunarodno stanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!