Hrvatski spasilački tim u Turskoj: Situacija je teška

10.02.2023.

08:51

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/A.S.

Mladen Vinković, voditelj tima Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite u Turskoj

Mladen Vinković, voditelj tima Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite u Turskoj

Foto: HRT/Piroschka van de Wouw / HTV/REUTERS

- Struje nema, stanovnici se griju na drva. Hrana se može dobiti na punktovima. Trgovina nema u okrugu 100 ili 50 km. Ništa ne možete kupiti, rekao je Mladen Vinković, voditelj tima Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" javljajući se iz Turske, gdje je nakon razornog potresa u pomoć otišao hrvatski spasilački tim. Tlo u Turskoj i Siriji i dalje se trese. Prema dosadašnjim podacima u potresu je poginulo više od 21.000 ljudi.

Već četvrti dan traje očajnička potraga za preživjelima pod ruševinama. Gradovi su sravnjeni sa zemljom. Hrvatski timovi krenuli su u pomoć Turskoj u ovoj iznimno teškoj situaciji, a na telefonskoj vezi u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" javio se Mladen Vinković, voditelj tima Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite. 

- U timu nas ima 41 pripadnik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite. S nama je i sedam pasa, a tim ima deset pasa. Međutim, tri psa nisu išla s nama zato što su trebali dobiti posebne injekcije, a ako će biti potrebno, naravno da oni mogu i brzo stići, rekao je.

Zasad je ovo dovoljan broj ljudi i pasa, tvrdi Vinković. Situacija, kaže, nije najbolja jer se mora paziti na sigurnost tima zbog pljački po gradu.

- Što se tiče gužvi, one su nevjerojatne. Put od 13 kilometara nam traje sat vremena, objasnio je Vinković.

Pomaže i Ukrajina

Kaže da ne kontaktiraju s turskim službama, nego da imaju koordinatora za Međunarodne timove.

- Kada smo došli, mi smo se javili njima. Oni su nas dodijelili Ukrajincima, tako da s Ukrajincima odrađujemo određene sektore. Jučer smo pretražili jedan određen sektor s Ukrajincima i danas nam je dodijeljen novi sektor od koordinatora za Međunarodne timove, pojasnio je.

Na pitanje je li nekoga spasio, kaže da nažalost nisu uspjeli, ali su pronašli dvoje mrtvih: jednu stariju mušku osobu i jedno dijete.

- Situacija je jako teška, stanovnici se griju na drva. Na punktovima mogu dobiti hranu. Trgovina nema, u okrugu sto kilometara ili 50 kilometara. Nema prehrane, ne možete ništa kupiti, jedino što imate sa sobom, jedino se na to možete osloniti, izjavio je.

Struje, kaže, nema, vodu mogu potražiti na hidrantskoj mreži, a za plin nema potvrdnu informaciju. Što se tiče vremena, ono je na njihovoj strani, toplo je i sunčano.

- Noć je malo hladna, ali nije prehladna, za razliku od onoga dijela sjeverne Turske gdje smo prolazili između Istanbula i Ankare, gdje je bila niska temperatura i mećava, rekao je Vinković.

Kaže da im je u cilju spasiti što više ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!