Hrvatska i lokalni čelnici pozvali Hrvate da se ne boje izjasniti na popisu u Srbiji

12.09.2022.

17:27

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Hrvatska vlada i čelnici Hrvata u Srbiji pozvali su ih u ponedjeljak da se ne boje i da se na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji izjasne kao Hrvati, jer će o tome ovisiti njihov položaj u idućih deset godina.

Prema popisu 2011., u Srbiji je bilo 57.900 Hrvata, 12.000 manje nego deset godina ranije. Prema još uvijek važećim podacima, Srbija ima oko 7,2 milijuna stanovnika, a udio Hrvata je 0,81 posto.

Uoči popisa stanovništva u listopadu, u Zagrebu su se sastali predsjednik vladina Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

- Iznimno je važno da hrvatska zajednica u Srbiji izađe na popis stanovništva i da jasno i nedvojbeno pokaže svoju pripadnost hrvatskom narodu, rekao je Milas novinarima nakon sastanka.

Dodao je da je politička, moralna i financijska potpora vlade u Zagrebu Hrvatima u Srbiji "nedvojbena".

Vojnić je upozorila da je na popisu 2011. bilo više od 300.000 Jugoslavena, Bunjevaca, neizjašnjenih i ostalih, a da su većina tih zapravo Hrvati.

- Nažalost, Hrvati se u medijima najčešće prikazuju u negativnom kontekstu što ima implikacije da se razvija strah među stanovništvom i taj strah najviše utječe da se ne izjasne o nacionalnoj pripadnosti, rekla je.

- Zato je jako važno i da predstavnici vlasti Hrvatske daju jednoznačnu poruku da se jasno i hrabro izjasnimo kao Hrvati i da na predstojećem popisu bude što više. To nije samo statistički podatak, o tom broju će u idućih deset godina ovisiti naš položaj, istaknula je.

I Žigmanov kaže da su Hrvati u Srbiji negativno stigmatizirana zajednica, pa je vodstvo hrvatske manjine nedavno pokrenulo kampanju "Znam tko sam" kojom želi dekonstruirati "ono što je negativno i neistinito na nas stavljeno".

- Radimo kampanju da se građani hrvatske nacionalnosti ponosno, odlučno i smjelo na popisu izjasne da su Hrvati po nacionalnosti, da im je materinski jezik hrvatski i da su, ako su vjernici, pripadnici Rimokatoličke Crkve, rekao je Žigmanov.

Hrvatska zajednica priznata je manjina u Srbiji koja ima političku stranku DSHV zastupljenu u Skupštini Srbije, predstavničko tijelo Hrvatsko nacionalno vijeće, dvije profesionalne institucije, razvijeno školstvo i više od 50 udruga kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!