Hrvatska i Slovenija 30 godina u UN-u obilježile koncertom 2Cellosa

04.04.2022.

19:58

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/HRT

Hrvatska i Slovenija na koncert su pozvale diplomate iz UN-a

Hrvatska i Slovenija na koncert su pozvale diplomate iz UN-a

Foto: Dnevnik / HRT

U svibnju ove godine obilježava se 30. godina otkako su Hrvatska i Slovenija postala punopravne članice Ujedinjenih naroda. Važnu obljetnicu dvije su države obilježile koncertom 2Cellosa u New Yorku, a izražena je i snažna solidarnost te potpora za Ukrajinu.

Svoju svjetsku turneju, najavljenu kao njihov posljednji zajednički nastup uživo, Luka Šulić i Stjepan Hauser počeli su u Americi. Publika u New Yorku željno ih je čekala. Hrvatska i Slovenija na taj su koncert pozvale diplomate iz Ujedinjenih naroda kako bi obilježile 30 godina članstva u toj svjetskoj organizaciji, ali i izrazile potporu Ukrajini.


- Moramo se prisjetiti, 1992. je i Hrvatska imala dio svog teritorija okupiran. I zato su Hrvatska i Slovenija solidarne s Ukrajinom. Ne zaboravimo i to, Ukrajina je bila prva država članica Ujedinjenih naroda koja je priznala Republiku Hrvatsku 11. prosinca 1991., rekao je Ivan Šimonović, hrvatski veleposlanik pri UN-u.


Ukrajina vodi jedan rat, ali brojne bitke. Onu diplomatsku u Ujedinjenim narodima s mnogo političke strasti predvodi veleposlanik Sergiy Kyslytsya. Komentira da Hrvatska i Slovenija iskazuju Ukrajini veliko prijateljstvo, ali nisu usamljene.


- 140 država stalo je iza nas, a to je gotovo tri četvrtine svijeta. Sretan sam što smo došli do trenutka u kojem su gotovo svi na ovom planetu shvatili da rat koji se vodi u Ukrajini nije samo rat za našu obranu, nego rat za obranu civilizacije i vrijednosti koje svi dijelimo, rekao je Kyslytsya.


U diplomatskom ratu na East Riveru Ukrajina pobjeđuje. Više od 50 veleposlanika, te brojni drugi diplomati akreditirani pri UN-u, odazvali su se pozivu na koncert proslavljenog dua. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!