21:24 / 10.01.2018.

Autor: Branka Slavica

Hrvatska među najsigurnijim zemljama prema preporuci State Departmenta

-

-

Foto: - / -

State Department objavio je nove savjete za američke građane koji putuju izvan zemlje. Ovisno o stupnju opasnosti države su svrstane u četiri kategorije.
State Department objavio je nove savjete za američke građane koji putuju izvan zemlje. Ovisno o stupnju opasnosti države su svrstane u četiri kategorije.

Hrvatska je, kao i većina europskih država, u kategoriji broj jedan. U toj su skupini zemlje s najnižom razinom opasnosti gdje se putnicima i turistima savjetuju uobičajene mjere opreza.

Bosna i Hercegovina je u kategoriji dva, kao zemlja u kojoj je potrebna povećana opreznost zbog mogućih terorističkih napada na turističke destinacije, i u kojoj postoji opasnost od zaostalih mina. Povećan oprez savjetuje se i Amerikancima koji putuju u Ukrajinu, Kinu i Saudijsku Arabiju koje su također svrstane u kategoriju broj dva.

Amerikancima koji žele putovati u Rusiju i Tursku, koje su svrstane u kategoriju tri, savjetuje se da preispitaju odluku o odlasku u te zemlje. U toj je skupini i Kuba zbog misterioznih zdravstvenih napada na američke diplomate.

U kategoriji četiri su države u koje se Amerikancima izričito savjetuje da ne putuju zbog kriminala, terorizma, nasilja i konflikata. Na toj su listi Afganistan, Irak, Iran, Somalija, Sjeverna Koreja, Sirija, Libija, Jemen...  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!