Hrvatska predsjeda Komisijom za izgradnju mira Ujedinjenih naroda

03.02.2023.

15:53

Autor: Branka Slavica/P.F./HRT

Zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku

Zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku

Foto: Osugi / Shutterstock

Hrvatska je preuzela predsjedanje Komisijom za izgradnju mira Ujedinjenih naroda, savjetodavnim tijelom osnovanim 2005. godine radi podržavanja napora država koje su u sukobu ili izlaze iz sukoba na izgrađivanju mira.

Jednogodišnji mandat predsjedavajuće države preuzeo je stalni predstavnik RH pri UN-u, Ivan Šimonović.

- U ovo vrijeme mraka, kada je broj sukoba i žrtava u porastu, Komisija za izgradnju mira je svijeća. Ovu svijeću trebamo unaprijediti u baklju: tamu ne može pobijediti tama, već svjetlo. Trebamo primjere dobre prakse u jačanju otpornosti društava, prevenciji sukoba i uspješnoj i održivoj postkonfliktnoj izgradnji mira, kazao je veleposlanik Šimonović u obraćanju državama članicama Komisije.

Ovo tijelo ima 31 državu članicu, Hrvatska je Komisijom predsjedala i 2013., a u studenom 2022. ponovno je izabrana u članstvo u ovoj i sljedećoj godini. Dvije potpredsjedavajuće države u ovom mandatu su Bangladeš i Njemačka.

Za razliku od Vijeća sigurnosti koje može raspravljati o kojoj god državi želi, Komisija za izgradnju mira na svoj dnevni red stavlja države čije su vlade pristale na to.

U trenutku duboke podijeljenosti i Vijeća sigurnosti, ali i i podjela unutar Opće skupštine UN-a oko velikih međunarodnih tema, uključujući rusku agresiju u Ukrajini, Komisija je važno tijelo UN-a gdje se odluke donose konsenzusom.

Prošle godine fond UN-ove Komisije za izgradnju miru u sukobljenim državama iznosio je oko140 milijuna američkih dolara, a potrebe su bile oko 300 milijuna dolara.

U 2022. Komisija je na dnevnom redu imala Burkinu Faso, Burundi, Čad, Gambiju, Gvineju Bissau, Istočni Timor Južni Sudan, Kolumbiju, Liberiju,Papuu Novu Gvineju, Sierra leone i Srednjoafričku Republiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!