Hrvatska, Slovenija i BiH obilježile 30. obljetnicu članstva

08:17 / 26.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Ivan Šimonović

Ivan Šimonović

Foto: HTV / HRT

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina zajedničkim su prijmom obilježile 30. obljetnicu članstva u toj organizaciji.

22. svibnja 1992. tri su države aklamacijom Opće skupštine postale punopravne članice UN-a, a na East Riveru su podignute njihove nacionalne zastave.


Trećina hrvatskog teritorija te 1992. još je bila okupirana, a za primanje u UN trebalo je osigurati potporu svih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Sve su prepreke prevladane, a Hrvatska je u međuvremenu ostvarila brojne diplomatske uspjehe. Bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, sudjelovala u radu brojnih prestižnih tijela organizacije i u različitim mirovnim misijama i operacijama UN-a.       

- Prije 30 godina i svijet i naše tri države su izgledale drugačije. Svijet nakon hladnog rata bio je pun optimizma, ali ne u našoj regiji. Dakle, 22. svibnja 1992. Slovenija je već izmakla agresiji, u Hrvatskoj je buktio rat, a u Bosni je najgore tek dolazilo. Danas, 30 godina poslije, Slovenija i Hrvatska su članice Europske unije i NATO-a, i Hrvatska to sigurno želi i za BiH. A što se tiče aktualnih izazova ovdje u Ujedinjenim narodima, Hrvatska se trudi i trudit će se da se oni što uspješnije prevladaju, rekao je stalni predstavnik RH pri UN-u Ivan Šimonović.


- Svih ovih godina odlično surađujemo s Hrvatskom na bilateralnoj i na multilateralnoj razini, što ćemo i nastaviti. S vašom Misijom pri UN-u imamo bliske odnose, podupiremo jedni druge, i to ćemo nastaviti i u budućnosti, poručio je Gheorghe Leuca, stalni predstavnik Moldavije pri UN-u.


 - Albanija i Hrvatska su prijateljske države, države u istoj regiji, ali i NATO saveznice. Za nas Hrvatska je i primjer uspjeha, zemlja koja je nakon raspada Jugoslavije prošla kroz teško razdoblje, rat i koja je puno toga napravila u međuvremenu, postala uspješna. Primjer Hrvatske želimo slijediti. Imamo izvrsne odnose na svim razinama, između naših vlada, naših država i naših naroda, naših ministarstava i naših misija ovdje u UN-u, rekao je stalni predstavnik Albanije pri UN-u Ferit Hoxha.


- Za mene je ovo posebna prilika jer moj prvi angažman mjesta kao bivšeg diplomata bila je tadašnja Jugoslavija. Tamo sam proveo četiri godine života i izvrsno poznajem Hrvatsku, Bosnu i Sloveniju. Veoma sam ponosan kada vidim kako su se u posljednjih 30 godina tri države razvile, kako su kreirale svoj utjecaj, kako je njihov doprinos apsolutno pozitivan i relevantan u regiji, Europi i cijeloj međunarodnoj zajednici, rekao je Miguel Angel Moratinos, visoki predstavnik UN-a za suradnju među civilizacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!