Hrvatska stranka prijavila Izetbegovića zbog govora mržnje i prijetnji

29.07.2022.

20:17

Autor: M.M./HRT/Hina

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Hrvatska republikanska stranka (HRS) podnijela je u petak kaznenu prijavu protiv predsjednika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića i dvojice bošnjačkih aktivista zbog govora mržnje prema Hrvatima te prijetnji sukobima i ratom.

Izetbegović je ranije ovoga tjedna izjavio kako se naoružani Bošnjaci prebrojavaju, bivši ministar energetike, industrije i rudarstva Reuf Bajrovič prijeti sukobima, nasiljem i ratom na Twitteru, a slične poruke upućuje i direktor memorijalnog centra u Srebrenici Emir Suljagić.

- Danas je u tužiteljstvo otišla kaznena prijava protiv odgovornih za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Ako se već bore za BiH, onda moraju biti spremni i na pravnu odgovornost te iste BiH, rekao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž na Facebooku.

Čelnik stranke koja je članica Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacije Hrvata u BiH, objavio je presliku prijave uz koju je dostavljeno dvadeset stranica dokaza.

Po njegovim riječima, istupi Izetbegovića, Bajrovića i Suljagića te ovotjedni prosvjedi u Sarajevu gdje je jedan od prosvjednika rekao kako svi Hrvati u BiH mogu stati u dva željeznička vagona, govori o kulminiranju antihrvatske histerije.

- Ako je BiH pravna država, kako kažu, red je da za to i odgovaraju, rekao je Raguž.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!