11:05 / 25.04.2020.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Hrvatske dizajnerice žive u LA-u i izrađuju zaštitne maske za potrebite

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Katarina Džale i Rašeljka Maras, modne dizajnerice iz Hrvatske, žive i rade u Los Angelesu. Ovih dana šivaju maske za tamošnje bolnice i policiju.
Katarina Džale i Rašeljka Maras, modne dizajnerice iz Hrvatske, žive i rade u Los Angelesu. Ovih dana šivaju maske za tamošnje bolnice i policiju.

- Los Angeles ima oko 10 milijuna stanovnika i situacija je za sada dobra, ima oko 18 tisuća oboljelih. Lokalne vlasti, gradonačelnik i guverner, su pokrenuli drastične mjere. Proglašena je potpuna karantena, zabranjeni su odlasci na plažu, u parkove... Obavezno je i nošenje maski, objasnila je modna dizajnerica Rašeljka Maras.

- Od samog početka smo se samoizolirale. Tu se rodila ideja da počnemo raditi maske za zaštitu protiv virusa, rekla je modna dizajnerica Katarina Džale.

Počele su s izradom maski za zdravstvene djelatnice, ali i policiju. Sve je krenulo spontano, kada ih je prijatelj zamolio da mu naprave masku.

- Otvorila sam grupu na Facebooku, počele smo raditi. Sve skupa je naraslo na preko 1100 ljudi. Donirale smo preko 13 tisuća maski bolnicama, policiji, vojsci, beskućnicima, dakle svima kojima je potrebno, rekla je Džale.

Ovo je bio način da i mi doprinesemo nešto u ovoj cijeloj situaciji, objasnila je Džale.

- Bolje da ne vidite moje maske, kroz smijeh objašnjava Rašeljka Maras. Ja sam više zadužena za koordinacijski dio.

- U našem okrugu smo vidjele da ljudima nedostaje zaštitna oprema, da nisu spremni za ovakvu situaciju. Došle smo do zaključka da moramo na području cijelog LA-a napraviti jednu koordiniranu akciju, skupiti ljude. U osam područja LA-a smo skupili različite timove i vodimo koordinaciju za njih, objasnila je Maras.

Los Angeles je veliki grad, potrebno je puno koordinacije. Imaju preko 300 volontera koji su se uključili u projekt i šiju maske.

- Koristimo 100 postotni pamuk, prvenstveno vrlo gusto tkanom. Teško je kupiti tkaninu jer ništa ne radi, a i trgovine koje inače prodaju tu vrstu pamuka nisu bile spremne za ovakvu vrstu potražnje. Međutim, zahvaljujući našoj grupi i građanima uspjeli smo preko društvenih mreža skupiti donacije materijala, objasnila je Džale.

Teško im jer je ne znaju da li donacije dolaze od nekoga tko je zaražen, pa je proces samim tim jako spor.

- Sve što dođe mora provesti barem 48 sati vani, onda se pere pa pegla, rekla je Džale.

Također, smatra Džale, ovo će biti jedna velika transformacija društva. Mnogi poslovi će izumrijeti, sve je moguće obaviti online, rekla je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!