Hrvatski diplomati u Banjoj Luci o statusu Hrvata

23.11.2022.

15:57

Autor: Hina/HRT

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić i generalni konzul u Banjoj Luci Zoran Piličić razgovarali su srijedu s novoizabranim dopredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Pranjićem o ukupnom stanju u BiH, a posebice o statusu Hrvata u RS-u.

Kako se navodi u priopćenju iz Pranjićeva ureda, Pranjić i hrvatski diplomati u BiH razgovarali su o svim temama bitnim za međudržavne odnose te o pitanjima održivog razvoja i povratka prognanih i izbjeglih osoba.

Izrazili su očekivanje kako će proces uspostave vlasti na svim razinama biti dovršen što prije kako bi se moglo nastaviti s razvojnim projektima i aktivnostima važnim za europski put BiH.

Pranjić je veleposlaniku Saboliću i konzulu Piličiću zahvalio na djelovanju i potpori učvršćivanju suradnje Hrvatske i BiH i boljoj povezanosti hrvatskog naroda.

Pranjić, koji je ujedno predsjednik banjolučkog odbora HDZ BiH, izabran je za dopredsjednika RS iz reda Hrvata na izborima 2. listopada, na kojima je za njega glasalo 1966 birača pa je s nešto više od stotinu glasova prednosti pobijedio neovisnog kandidata za tu dužnost Ivana Begića.

Drugi dopredsjednik RS je iz reda Bošnjaka i na toj je poziciji sada Ćamil Duraković, koji je izabran kao neovisni kandidat. Dopredsjednici RS imaju krajnje ograničene ovlasti, a sva stvarna moć u rukama je predsjednika entiteta.

Miloradu Dodiku, koji je sada na toj dužnosti, entitetska je vlada odmah nakon njegova izbora povećala proračun s pet na više od 25 milijuna eura, kojima on potpuno samostalno raspolaže.

Dodik tako na raspolaganju ima pet puta više novca nego što ga imaju predsjednici Hrvatske, Slovenije ili Srbije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!