Hrvatski premijer u petak otvara Hrvatski dom Maticu u Subotici

22.06.2023.

Zadnja izmjena 19:53

Autor: Hina/HRT/R.S.

Andrej Plenkovic

Andrej Plenkovic

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sutra će u nazočnosti srbijanske kolegice Ane Brnabić otvoriti novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji - Hrvatski dom Maticu u Subotici čiju je izgradnju u cijelosti financirala hrvatska Vlada s 1,8 milijuna eura. Prema posljednjem popisu stanovništa, u Srbiji živi gotovo 19 tisuća Hrvata manje nego 2011, godine.

Hrvatski premijer će se prije otvorenja Hrvatskoga doma sastati s predstavnicima hrvatske zajednice, a potom će biti održan bilateralni sastanak sa srbijanskom premijerkom.

Otvorenje Matice zakazano je u 16 sati a predsjednik hrvatske vlade će nakon toga sudjelovati i u proslavi praznika hrvatske manjine Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića u subotičkoj Gradskoj kući. Na svečanoj akademiji bit će nagrađeni najbolji učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji.

Novo zdanje podignuto je nedaleko od središta Subotice na sjeveru Vojvodine i bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i stjecište svekolikog kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice.

Uzrok pukotine na subotičkoj katedrali Svete Terezije Avilske je močvarno tlo ispod temelja, no kao da simbolizira rascjep u ovdašnjoj hrvatsko-bunjevačkoj zajednici. Prije 40 godina 150 tisuća ljudi izjasnilo se kao Hrvati, a na prošlogodišnjem srbijanskom popisu stanovništva samo malo više od 39 tisuća njih.

Praksa nekih popisivača suptilno je pomogla raslojavanju. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić naglasila je kako se događalo da se unutar iste obitelji jedan brat i sestra izjasne kao Hrvati, drugi brat i sestra kao Bunjevci.

Izgradnjom Doma šalju se tri važne poruke. Prva i najvažnija poruka je da ćemo ostaviti spomenik za 300 godina boravka Hrvata na ovim prostorima. Druga, da ćemo biti uvažavani partneri i da će nas drugi doživljavati kao ozbiljne sugovornike koji će na dostojanstven način reprezentirati hrvatski narod u Srbiji. A treća je da hrvatska država odista stoji iza hrvatske manjine u Srbiji, poručila je Jasna Vojnić.


Teška povijest zajednice Hrvata 


I za političkog prvaka Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova Hrvatski dom Matica, čija je izgradnja počela u lipnju 2021, simbol je novog razdoblja u, kako je rekao, teškoj povijesti ove zajednice.

Prepoznajemo se sve više kao zajednica čijim se institucijama daje na važnosti. Ovaj će prostor otvoriti predsjednik hrvatske vlade koji je bio ključna osoba za osiguranje sredstava za ovaj velebni objekt. Naravno, njegov će dolazak biti povodom za susret s kolegicom iz Srbije Anom Brnabić, naveo je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u srbijanskoj vladi.

Nedvojbeno se može zaključiti, dodao je, da institucije hrvatske zajednice novom ulogom u političkom sustavu Srbije mogu značajnije i s većim učincima osiguravati ne samo našu poziciju i njezino poboljšanje, nego možemo pridonositi i biti relaksirajući moment u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima.  HDZ: Što je suverenističkije od izgradnje Hrvatske kuće na tlu Srbije?


Što je suverenističkije od izgradnje Hrvatske kuće na tlu Srbije?, odgovorili su iz HDZ-a protupitanjem saborskom zastupniku Domovinskog pokreta Stipi Mlinariću Ćipi koji je u srijedu pitao premijera Plenkovića, uoči posjeta Subotici, što je dogovoreno u proteklih sedam godina sa Srbijom. 

- Što je suverenističkije od izgradnje Hrvatske kuće na tlu Srbije? No, zastupnici 'Domovinskog' pokreta su se, u svojoj kratkovidnosti i želji da napakoste HDZ-u, usprotivili čak i pomoći koju Vlada RH pruža Hrvatima u Srbiji. Očito im smeta i to što će se hrvatski premijer u petak u Suboticu susresti s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnom Vojnić i Tomislavom Žigmanovim, prvim Hrvatom koji je postao ministar u srbijanskoj Vladi. Čudni neki suverenizam i domoljublje, napisali su iz HDZ-a u objavi na Twittera.

Zastupnik DP-a je, uz ostalo, pitao hoće li premijer zatražiti protokole nestalih osoba i postaviti pitanje ratne odštete kao i logorašima. Istaknuo je i da smo "trebali nametnuti to pitanje da ne može Srbija u EU apsolutno ništa potpisati niti otvoriti bilo koje poglavlje", jer, ustvrdio je, "Plenković je to mogao, ali nije htio".

Premijer Andrej Plenković u petak, 23. lipnja, posjetit će Suboticu, gdje će otvoriti 'Hrvatsku kuću', koju je financirala aktualna Vlada RH. Dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, Jasne Vojnić, i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislava Žigmanova, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije. Tom prilikom Plenković će se susresti sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, ali ne i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem

Gospodarstvo se u subotičkom kraju velikim dijelom temelji na poljoprivredi. I sve skupine u etnički izmiješanoj Subotici dijele jednake teškoće i probleme.

- Nekoliko ustanova i udruga brine se o vojvođanskim Hrvatima. Objekt Zavoda za kulturu kupljen je prije deset godina novcem Republike Hrvatske, no teško zadovoljava potrebe čuvanja bogatog fundusa knjižnice i arhivske građe, tvrdi gospodarstvenik iz Subotice Joso Anišić.

Ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković navodi i problem stalne dekroatizacije lokalne hrvatske baštine. Primjerice, franjevački samostan u Baču službeno se klasificira samo kao baština Republike Srbije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!