21:14 / 16.01.2020.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

Hrvatski "tenk" osvojio Ameriku

-

-

Foto: - / -

Ove godine na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike SI I ES (CES) u Las Vegasu sudjelovale su i četiri tvrtke iz Hrvatske.
Ove godine na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike SI I ES (CES) u Las Vegasu sudjelovale su i četiri tvrtke iz Hrvatske. Među njima najviše pozornosti izazvala je zagrebačka tvrtka Iron Bull koja proizvodi modele tenkova namijenjenih za takozvani Real Life Gaming.

Ideja o modelima tenkova, koji mogu voziti pa i pucati, nastala je u Imotskom. Od  prvih prototipova napravljenih u Zagrebačkom inovacijskom centru prošlo je više od dvije godine.

- Poslovni dio je počeo na zadnjoj godini fakulteta gdje se nas osam kolega odlučilio pokrenuti, situacija u struci nije bila bogom dana, kazao je Ante Buljan, Iron Bull.

Zato su odlučili slijediti svoje snove. Tenk je igračka za one koji odbijaju odrasti, kažu u šali. Opremljen je širokokutnom kamerom, kontroliraju ga dva igrača, vozač i topnik. Tu su dijelovi isprintani 3D printerom, senzori i još mnogo elektronike, a sve zapravo domaća pamet.

- Jedno do primarnih stvari koju radimo s tenkom jest da naglašavamo timski rad upravlja dvoje ljudi jedan upravlja tenkom a drugi upravlja kupolom i ispaljivanjem projektila, kazao je Ante Medić, Iron Bull.

Startup je rađen polako i smišljeno, uz mnogo odricanja. Buljan je kazao da je bilo dosta slijepih ulica.

- Znali smo se susresti s tim da nemamo više novaca pa smo radili studentske poslove i pokrili taj dio, dodaje.

Potvrda da rade dobru stvar stigla je nedavno. Najprije su osvojili natjecanje tehnoloških ideja - Idea Knockout, a upravo su se vratili sa najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Medić ističe da su im prilazili predstavnici različitih tvrtki jer bi željeli vidjeti nešto ovakvo i na svome sajmu. A ekipa iz Iron Bulla ide dalje. Cilj je, kažu, približiti igranje ovakvim tenkovima svima. Nadaju se da će u Zagrebu uskoro biti otvorena prva takva igraonica u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!