16:32 / 02.12.2018.

Autor: M.A./T.V./HRT

Hrvatski vojnici u jednoj od najdugovječnijih mirovnih misija UN-a

-

-

Foto: - / -

U mirovnoj misiji UNIFIL sudjeluje više od 10 tisuća pripadnika plavih kaciga iz 42 zemlje, a zadatak im je razdvajanje izraelske i libanonske vojske i, što je važnije, Hesbollaha od Izraela.
Ministar obrane Damir Krstičević posjetio je hrvatske vojnike u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na jugu Libanona. 52-oje pripadnika naših oružanih snaga odnedavno sudjeluje u jednoj od najdugovječnijih mirovnih misija UN-a, koja traje već 40 godina.

Iako je uspostavljena zbog nadgledanja izraelskog povlačenje iz Libanona, misija se kroz 40 godina prilagođavala situaciji na terenu. Na jugu ove multireligijske zemlje većinsko je šijitsko stanovništvo gdje je Hesbollah, veliki izraelski neprijatelj, duboko ukorijenjen.

U mirovnoj misiji UNIFIL sudjeluje više od 10 tisuća pripadnika plavih kaciga iz 42 zemlje, a zadatak im je razdvajanje izraelske i libanonske vojske i, što je važnije, Hesbollaha od Izraela. II. hrvatski kontingent nalazi se u vojnoj bazi Shama, u demilitariziranoj zoni, svega nekoliko kilometara od izraelske granice. 

Iako mirovne snage tijekom 4 desetljeća nisu uspijevale spriječiti sukobe i napad Izraela na Libanon, posljednjih 12 godina je uglavnom mirno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!