22:27 / 18.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Hrvatski zastupnici u posjetu potpore Hrvatima u Srbiji

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Petero zastupnika u Hrvatskom saboru pružilo je u Subotici potporu hrvatskoj zajednici u Srbiji i zatražilo od tamošnjih vlasti da njihovim predstavnicima osiguraju mandat u parlamentu.

- Srbija je tu obvezu preuzela potpisivanjem međudržavnog sporazuma s Hrvatskom. To nije nešto što se može u nedogled odgađati. Srbija se sada ubrzanim koracima želi priključiti Europskoj uniji, i zato se nadam da će tom zahtjevu uskoro odgovoriti, rekla je Zdravka Bušić u sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji.

Ona predvodi izaslanstvo hrvatskih zastupnika koji su u dvodnevnom posjetu hrvatskoj manjini u povodu praznika zajednice, blagdana sv. Josipa.

U pratnji predsjednice HNV-a Jasne Vojnić i čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova oni su poslije razgovora u Vijeću obišli zdanje buduće Hrvatske kuće koje se gradi uz potporu hrvatske vlade.

Državnik tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas rekao je kako je to zorni primjer potpore matične domovine Hrvatima u Srbiji. No, upozorio je da pripadnici hrvatske manjine trpe posljedice niza otvorenih pitanja: neispunjavanje obveze Srbije da osigura njihovu zastupljenost u predstavničkim tijelima, nijekanje hrvatskog jezika, prisvajanje dubrovačke književnosti, proglašavanje bunjevačke ikavice nehrvatskim službenim jezikom u Subotici.

- Očekujemo da se s time prestane, ti se procesi moraju zaustaviti, istaknuo je Milas.

I Žigmanov smatra da je isključenost predstavnika hrvatske manjine iz procesa donošenja odluka u predstavničkim i državnim tijelima Srbije ključni problem zajednice.

- To je neodrživo i inzistiramo da Srbija počne provoditi obveze iz međudržavnog sporazuma koji je potpisala s Hrvatskom, rekao je Žigmanov.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić dodala je da je zbog toga i drugih otvorenih pitanja važna potpora Hrvatske.

- Svjedoci samo posljednjih godina da je ona sve snažnija. Potpora je najvidljivija kroz financiranje dva ključna projekta izgradnju Hrvatske kuće i kadrovsko snaženje HNV-a, rekla je. No, dodala je da podrška Srbije izostaje što je bilo vidljivo i po tome što na proslavu blagdana sv. Josipa nisu došli predstavnici državnih tijela i lokalne samouprave u Subotici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!