17:27 / 17.03.2022.

Autor: P.F./Hina

HRW poziva Ukrajinu da ne krši prava ruskih zarobljenika

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Photographer RM / Shutterstock

Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) pozvala je Ukrajinu da poštuje prava ruskih zarobljenika prema Ženevskoj konvenciji i prekine praksu izlaganja tih ljudi javnosti.

Ukrajinske vlasti moraju prestati objavljivati na društvenim mrežama poruke i videosnimke zarobljenih ruskih vojnika, napose onih koji su poniženi ili ugroženi, stoji u priopćenju.

- Takvo postupanje prema zatvorenicima krši zaštitu predviđenu Ženevskim konvencijama o međunarodnom pravu, navodi HRW.

Ukrajina je objavila videosnimke ruskih zarobljenika i izložila ih novinarima pred kojima su bili prisiljeni izraziti žaljenje, a takvo instrumentiranje osudio je Međunarodni odbor Crvenog križa koji je rekao da se prema neprijateljskoj vojsci treba odnositi dostojanstveno.

- Obveza poštede ratnih zarobljenika od znatiželje javnosti i zaštita od zastrašivanja i ponižavanja zahtijevani su u sklopu humanog postupanja i zaštite njihovih obitelji, upozorava Aisling Reidy, pravna savjetnica NGO-a.

Od ruske invazije 24. veljače Ukrajina provodi strategiju masovne i efikasne komunikacije, posebno na društvenim mrežama, ciljajući svoju javnost, Ruse i međunarodnu zajednicu.

HRW navodi da je o tome pismenim putem izrazio zabrinutost ukrajinskoj vladi 10. ožujka i još čeka odgovor. Organizacija je dokumentirala brojna kršenja ratnih propisa i mogućih ratnih zločina za koje se odgovornost pripisuje Rusima.

- Kršenja koja provodi ruska strana brojna su i raširena, izazivaju štete civilima. Istodobno, Ukrajina ima jasnu obvezu poštivati prava, među kojima je zakonit postupak prema ratnim zarobljenicima, rekla je Reidy.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!