HTV iz Lavova: Ukrajina tvrdi da je u ratu poginulo više od 19 tisuća ruskih vojnika

10.04.2022.

19:24

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Dragan Nikolić

Dragan Nikolić

Foto: Dnevnik / HRT

Cijeli sjever Ukrajine je pod kontrolom Ukrajinaca. Istodobno s premještanjem svojih snaga prema Donbasu, Rusi su i danas nanijeli ukrajinskoj strani znatnu vojnu i infrastrukturnu štetu. Iz Lavova se s najnovijim informacijama za Dnevnik javio reporter Dragan Nikolić.

Ruska strana priopćila je kako je u napadima na harkivsku i mikolajivsku oblast uništila ukrajinske protuzračne sustave S-300.

- Bit će da je riječ o onima koje je tek prije nekoliko dana donirala Slovačka. Također su ruske rakete gađale luhansku i dnjipropetrovsku oblast pri čemu je potpuno uništena zračna luka u Dnjipru i okolna infrastruktura.

Ukrajinci su objavili nove brojke. Tvrde da su u dosadašnjim borbama poginulo više od 19.300 ruskih vojnika, da su uništili više od 700 ruskih tenkova, gotovo 2000 oklopnih vozila i više od 100 ruskih zrakoplova i helikoptera.

- Nastavak akcija ukrajinske vojske je i dalje vidljiv. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Podoljak rekao je da Zelenski može sjesti za pregovarački stol s Putinom, ali tek nakon što trijumfira njegova vojska u Donbasu i Ukrajina s osnaženom pregovarčakom pozicijom parira čovjeku koji je pokrenuo invaziju. Podoljak poručuje da je Ukrajina spremna na velike bitke.

Nažalost ni pet dana napora nije urodilo plodom pa Crveni križ ni danas nije uspio ući u Mariupolj.

- Iz njega je danas osobnim automobilima krenuo jedan od devet humanitarnih koridora. Ruske vlasti tvrde kako je danas iz dviju samoproglašenih narodnih republika na istoku Ukrajine put Rusije evakuirano više od 13.500 građana ruskog etničkog predznaka.

Bio je ovo dan jakih i znakovitih političkih poruka. Šef ukrajinske diplomacije Kuleba rekao je kako su Njemačka i Francuska 2008. učinile stratešku pogrešku kada nisu pristale na ulazak Ukrajine u NATO. Kaže da se to dogodilo, danas ne bi svjedočili ratu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavljuje promjenu strategiju saveza na istoku, koja će možda uključivati i stalnu prisutnost vojnika NATO-a na istočnim granicama saveza.

Finska, vojno neutralna, bi mogla do kraja lipnja podnijeti kandidaturu za članstvo u NATO-u. 

Ukrajina je i službeno zabranila bilo kakav uvoz iz Rusije. Riječ je o zemlji koja je do invazije bila jedan od glavnih vanjsko-trgovinskih partnera Ukrajine i godišnja vrijednost tog uvoza iznosila je 6 milijardi eura. Zelenski poručuje kako time pokazuje put zapadnim saveznicima te dodaje da treba prekinuti sve ekonomske veze s Rusijom i nametnuti joj najjače moguće sankcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!