10:36 / 27.03.2022.

Autor: HRT/IMS/V.G.

HTV iz Lavova: Stanovnici su već oguglali na sirene za uzbunu

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: htv / HRT

Pet osoba ozlijeđeno je u jučerašnjem raketiranju Lavova. U dosad najžešćem napadu dvije su rakete pogodile skladište goriva, a druge dvije vojnu tvornicu. Sve je pratio Miro Aščić.
- Rusija dalekometnim krstarećim projektilima Kalibr koje ispaljuje s brodova u Crnom moru i koji imaju domet 2500 km zasad isključivo gađa vojne ciljeve na zapadu Ukrajine, a vidjeli smo jučer i skladišta nafte. Svaki put kad se raketa ispali, oglasi se sirena za uzbunu, a njih je bilo toliko proteklih dana da su stanovnici Lavova na njih već pomalo i oguglali, javio je reporter Miro Aščić iz Lavova za podnevni Dnevnik.

- Možemo očekivati da će se takvi napadi na vojne ciljeve nastaviti, ali nije za isključiti ni napade na konvoje s oružjem koji sa Zapada stiže u Ukrajinu, dodao je.

Također, među vojnim krugovima govori se da bi Rusija otvoriti novi front odnosno napasti zapad Ukrajine sa sjevera iz Bjelorusije, a Lavov je udaljen sveha 200-injak km od bjeloruske granice. Takve teorije su i dalje u zoni špekulacije.

Zapad Ukrajine zasad ostaje pošteđen razaranja s kakvim se suočava istok zemlje.


Danas je u Lavovu mirno, sirene za uzbunu se nisu oglašavale, ali zato jesu jučer, praktički cijeli dan. Nekoliko minuta nakon što su se oglasile, Lavov su zatresle tri snažne eksplozije. Dalekometnim krstarećim raketama iz Sevastopoljskog zaljeva raketirano je skladište nafte, udaljeno samo 2 kilometra od našeg hotela koji je u centru grada, izvijestio je HRT-ov reporter Miro Aščić za specijalnu emisiju "Rat u Ukrajini".

- Odmah nakon raketiranja, zaputili smo se na mjesto napada i moglo se vidjeti da je napad izveden kirurškom preciznošću jer se skladište nafte nalazi među stambenim blokovima i kućama, ali bilo je isključivo ono pogođeno. Susjedni objekti nisu uništeni, dodao je Aščić.

Niti dva sata kasnije, Lavov je ponovno raketiran. Prema ukrajinskim izvorima, pogođena je tvornica oružja koja je povezana s vojskom i obranom.

- Moguće da je meta bilo skladište oružja koje dolazi sa Zapada, a ovo je i najbolji pravac za dostavu oružja jer se Lavov nalazi manje od 80 kilometara od poljske granice. Gradonačelnik Lavova rekao je da je to bila poruka Bidenu koji je u tom trenutku držao govor u Poljskoj.

Ukrajinski predsjednik Zelenski kazao je kako Ukrajina ne može s lakim pješačkim naoružanjem rušiti razorne ruske krstareće rakete koje imaju domet i do 2500 kilometara te je ponovno zatražio teško oružje od Zapada.

- Nakon raketiranja Lavova, ponovno su se oglasile sirene za uzbunu. Grad više nije raketiran, nego je napad ponovno izveden na skladište nafte. U posljednje vrijeme ruske snage posebno su se obrušile na skladišta nafte. Čini se da bi se ova zemlja mogla ozbiljno suočiti s nestašicom nafte, što je očito ruski cilj. Prema posljednjim informacijama, cisterne s gorivom dolaze iz Poljske, ali pitanje je koliko će teško biti cijelu zemlju opskrbiti s gorivom nakon što sva skladišta budu uništena, rekao je Aščić.

Što se tiče situacije na bojištu, nema velikih promjena.

- Savjetnik predsjednika Zelenskog rekao je kako ruski cilj više nije zauzeti najveće gradove - Kijev, Harkiv i Odesu - već su se koncentrirali na zauzimanje prostora u Luganskoj i Doneckoj oblasti te da je cilj okružiti glavninu ukrajinske vojske u Donbasu i uništiti je. Može se vidjeti da Rusija na bojištu pregrupira svoje trupe. Nakon što je Rusija zauzela grad Slavutič, pojavile su se informacije kako bi ruske snage mogle napasti taj grad jer im je važan za njihove logističke lance. Prošlu noć je snažno raketiran Harkiv, rekao je Aščić.

Nastavljaju se žestoke ulične borbe za svaku zgradu u Mariupolju kojeg ruske snage sve više zauzimaju. Prema nekim informacijama, ukrajinske borce su uspjeli potisnuti iz stambenih blokova. Sakrili su se u čeličanu.

- Sve više ruskih snaga ulazi na područje Donbasa i sad im je otvoren prostor za napad na Slavjansk i Kramatorsk. Očekujemo da će se u sljedećim danima najžešće borbe voditi za tri najvažnija grada na tom području - Slavjansk, Kramatorsk i Severodoneck.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!