HTV iz Lavova: Čini se da su jučerašnji pregovori bili samo varka, granatirana dva nova grada

30.03.2022.

09:36

Autor: T.V./HRT

Javljanje Petra Vlahova iz Lavova

Javljanje Petra Vlahova iz Lavova

Foto: HTV / HRT

Čini se da su jučerašnji pregovori ipak bili samo varka, daleko je to od bilo kakvog mira ili prekida vatre, potvrđuju to i jutrošnje informacije s bojišta - granatirana su dva nova grada, javio je u Dnevniku u podne novinar HTV-a Petar Vlahov.

- Ruska je strana jutros granatirala dva nova grada koji do sada nisu osjetili posljedice rata - to je Kmelitinsk, dva i pol sata vožnje udaljen od Lavova prema istoku, dakle spada u zapadnu Ukrajinu, ali i Lisičansk, grad na istoku Ukrajine, gdje je pogođen blok stambenih zgrada i ima poginulih i ranjenih koji se nalaze pod ruševinama. To dovoljno govori da ruska strana ne povlači snage već ih pregrupira i osvježavanje snaga i priprema za jednu novu proljetnu ofenzivu. Danas doduše nije granatiran Kijev i to je nešto što ohrabruje, rekao je Vlahov.

- Američki i ukrajinski generali slažu se oko toga da bi nekakva uvertira u novu ofenzivu ruske vojske, prije svega prema istočnom pravcu gdje još uvijek koliko, toliko Rusi napreduju, da bi bilo gađanje dalekometnim krstarećim raketama velikog broja gradova diljem Ukrajine pa bi se na meti mogla naći i oba lavovska oblast i grad Lavov, rekao je HTV-iv reporter.

- Ono što ne ide na ruku svijetu, ali u prvom redu Europi, jeste mogućnost globalne krize hrane. Ona je evidentna, naime, 94 broda natovarena žitaricama i suncokretom ne mogu iz crnomorskih luka isploviti prema Sredozemlju, Mediteranu, sjevernoj Africi jer su pod blokadom ruske armade, a upravo te zemlje ovise o ukrajinskim žitaricama. Moguće je da ćemo te posljedice osjećati na vlastitoj koži vrlo brzo. Treba reći da smo jučer kada smo dolazili u Lavov snimili ukrajinske seljake koji su na polja izvukli sve traktore kako bi posadili što više žitarica ali pitanje je hoće li Ukrajina išta od toga izvesti, završio je svoje javljanje iz Lavova Petar Vlahov.  

Prošla je noć u Lavovu bila mirna, a mirno je i jutro. Tijekom noći je opozvana zračna opasnoj koja je proglašena jučer poslijepodne. Međutim informacije koje dolaze s bojišnice nisu ohrabrujuće i nisu u skladu s zaključcima jučerašnjih mirovnih pregovora između ruske i ukrajinske strane, javio je nešto iza 9 sati iz Lavova novinar HTV-a Petar Vlahov.

- Tako smo jutros dobili informaciju kako je ruska vojska po prvi puta napala još jedan grad na istoku Ukrajine - Lisičansk. Granatirana je stambena četvrt, velik broj civila je pod ruševinama. Još nemamo informacije o broju poginulih i ranjenih, ali ta brojka neće biti mala, javlja Vlahov. 

- To ide u skladu s ruskim najavama kako će se njihova vojska fokusirati na vojne operacije na istoku Ukrajine, prema Luhansku i Donjecku. Zapravo je to jedini pravac na kojem ruska vojska u ova 34 dana koliko, toliko napreduje, dodaje HTV-ov novinar.

- S druge strane stižu informacije da su jutros odjeknule eksplozije u Kijevu, ali još se ne zna jesu li ih izazvale ukrajinska ili ruska strana. Prema američkim obavještajnim podacima neće biti nikakvog bitnijeg povlačenja s područja Kijeva, već je riječ samo o zamjeni i rotaciji postrojbi, javlja Vlahov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!