HTV iz Medyke: Poljsko-ukrajinsku granicu dnevno pređe do 20 tisuća ljudi

01.04.2022.

14:50

Autor: HRT/IMS/V.G.

Blanka Kukec

Blanka Kukec

Foto: HTV / HRT

Izbjegličku krizu prati Blanka Kukec koja se za specijalnu emisiju o ratu u Ukrajini javila s poljsko-ukrajinske granice, iz mjesta Medyka.

- Ovdje nisu fiksni objekti nego šatori. Prema riječima poljske granične policije na dnevnoj razini ovdje granicu zna preći i do 20 tisuća ljudi. Znamo da je Poljsku dosad prihvatila najveći broj izbjeglica. Poljaci su se potrudili da svima omoguće normalan, pristojan život dok su u njihovoj zemlji. Naravno da se većina izbjeglica, s mnogima od njih smo i pričali, želi vratiti u Ukrajinu, ali s obzirom na ratno stanje, teško je da će to biti skoro.

Izbjeglice vlakovima i autobusima iz ovog kampa na granici idu u poljske gradove ili druge zemlje.

- Što se tiče ovog kampa, ovdje je puno šatora s humanitarnom pomoći. Ova humanitarna kriza teška je za sve koji su ovdje, ne možemo ne vidjeti patnju tih ljudi,. U kampu su uglavnom žene i djeca, osobe starije dobi koje su bolesne. Sve što im je potrebno, ovdje mogu dobiti. Izbjeglice su zbunjene, ne znaju gdje su niti gdje će dalje. Srećom, imaju mobilne telefone pa se mogu čuti s članovima obitelji koji su ostali u Ukrajini, rekla je Kukec.

Volonteri su pristigli iz svi krajeva svijeta. Rade 24 sata na dan i na usluzi su izbjeglicama.

- Kao što smo tome mogli posvjedočiti u našoj zemlji, kada nastupi kriza - tko prvi izađe na teren? Obični ljudi, humanitarci, dok institucije imaju svoje radno vrijeme, rekla je Kukec.

Više pogledajte u videu:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!