HTV iz Rumunjske: U Brašovu se trenutno nalazi oko 300 izbjeglica iz Ukrajine

23.04.2022.

10:00

Autor: T.D./Rat u Ukrajini/HRT

Reporter HTV-a Marko Percan

Reporter HTV-a Marko Percan

Foto: HTV / HRT

Objavljen je još jedan strateški cilj Moskve - Ukrajini oduzeti pristup moru i otvoriti put prema proruskoj pokrajini u Moldaviji Pridnjestrovlju. Ekipa HTV-a uputila se prema Moldaviji. Reporter Marko Percan javio se za HTV i rekao kako još nisu došli do Moldavije, tamo je izvanredno stanje.

- Letovi su rijetki. Krenuli smo iz Istre jučer u 7 ujutro automobilom, tek oko pola noći došli smo u hotel koji je u Rumunjskoj. Trenutno smo na 3/4 puta do Moldavije. Trenutno smo u Brašovu u centru za izbjeglice, gradu koji se nalazi u povijesnom dijelu Transilvanije. Pratimo izbjegličku krizu i krenuli smo od Rumunjske u koju je od početka rata ušlo oko 800 tisuća ljudi. 

Marko Percan je za emisiju HTV-a "Rat u Ukrajini" rekao da se u Brašovu trenutno nalazi oko 300 izbjeglica iz Ukrajine.

- Oni dolaze ovdje, to je njihova prva točka. Ostaju ovdje, prespavaju preko noći. Ovdje imaju sve - dječju igraonicu, kantine, mjesto za registraciju i mogu dobiti donacije u odjeći i hrani. Izbjeglice ovdje mogu dobiti medicinsku pomoć i registraciju, a sve ovo vode gradske vlasti. 75% onih koji dođu ovdje u Brašov, žele i ostati, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!