HTV uživo iz Lavova: Ukrajini neprestano stiže humanitarna, ali i vojna pomoć

26.03.2022.

09:32

Autor: HRT/IMS/V.G.

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajini stiže humanitarna pomoć sa svih strana. U Lavovu se nalazi oko 200 tisuća izbjeglica, a u samoj Lavovskoj oblasti oko 400 tisuć. Izbjeglice danonoćno stižu iz Kijeva, Harkiva i drugih ratom zahvaćenih gradova, izvijestio je reporter Miro Aščić za podnevni Dnevnik HTV-a.

Iz Mariupolja koji je u okruženju ruskih snaga izašlo oko 3000 ljudi, a iz Berdjanska izašlo oko 4000 ljudi. Ukrajinske vlasti s ruskim snagama uspjeli su dogovori 10 humanitarnih koridora. Egzodus ukrajinskog stanovništva i dalje se nastavlja.

Na bojnom polju nema velikih promjena.

- Ruska vojska ušla je u grad Slavutič na sjeveru zemlje, gdje su ljudi prosvjedovali protiv ruske okupacije. Prema nekim izvorima, nedaleko od Kijeva ruske snage zarobile su 60 ukrajinskih vojnika. Tijekom noći ruske snage raketirale su jednu bazu u Žitomirskoj oblasti, a nedaleko od Mikolajiva uništili su skladište goriva i dojam je kako ruske snage žele ostaviti ukrajinsku vojsku potpuno bez goriva. 

U Ukrajinu ne stiže samo humanitarna nego i vojna pomoć. Nakon što je rusko ministarstvo objavilo da je uništilo 35 od 36 ukrajinskh barjaktara, jučer je iz Turske stigla nova pošiljka.


Ruski plan nije uspio

Noćas je bilo mnogo mirnije nego noć prije kada je Rusija izvela vjerojatno najveće raketne napade na vojne ciljeve u Ukrajini. Već sada je jasno kako ruskoj vojsci nije uspio plan da brzim prodorima porazi ukrajinsku vojsku i da predsjednika Volodomira Zelenskog prisili na ponižavajuće uvjete

Ruska vojska, kazao je Aščić, prelazi na plan B, a to znači da više nema namjeru zauzeti najveće ukrajinske gradove poput Kijeva i Harkiva.

- Ruska vojska više se ni ne pokušava približiti kijevskim predgrađima nego se ukopava. Također je izostao desant na Odesu, a ruska vojska ne pokušava napredovati prema Dnipru i Zaporižju. Umjesto toga, ona se u potpunosti koncentrirala na zauzimanje teritorija na području Luganska i Donecka, oblasti koje je priznala kao neovisne države u njezinim administrativnim granicama. Ruske snage kontroliraju 93 posto Luganske, ali samo 54 posto Donecke oblasti. Na tom području nalazi se glavnina ukrajinske vojske. Prema nekim podacima, oko 45 tisuća ukrajinskih vojnika koji su se osam godina ukopavali na tom području, koji su jako dobro naoružani i imaju visok moral braniti svoju zemlju.

Pod kontrolom ukrajinske vojske tamo su tri vrlo važna i relativno velika grada, dva bivša separatistička uporišta - Slavjansk i Kramatorsk u Doneckoj oblasti te Severodoneck u Luganskoj oblasti. Svi ti gradovi imaju više od 100 tisuća stanovnika i u narednim danima, kazao je Aščić, možemo očekivati kako će krenuti bitke za te važne gradove.

- Ruska vojska uspjela je zauzeti grad Izjum u Harkivskoj oblasti i otamo im se otvorio prostor za napad na Slavjansk i Kramatorsk, ali s južne strane, milicije tzv. narodnih republika sporo napreduju i već danima ne mogu probiti ukrajinske linije obrane u gradu Avdivki, sjeverno od Donecka. 

Kako su teške te bitke, pokazuje i podatak da je u proteklih tjedan dana poginulo 230 vojnika iz Donecke oblasti.

- Kako je ruska vojska zaustavljena na praktički svim frontovima, ona se koristi svojim sofisticiranim i razornim oružjem kako bi razorila ukrajinsku infrastrukturu, napada skladišta nafte, napada vojne baze, kako bi porazila ukrajinsku vojsku, rekao je Aščić dodajući kako to zasad ne ide po planovima Moskve.

Protutenkovsko i protuzračno oružje neprestano stiže u Ukrajinu iz zapadnih zemalja. 

- Koliko će snažni ruski udari biti, to nam ostaje za vidjeti, ali za sada se čini da je ruska vojska u defenzivi i da je ovo potpuni debakl ruske ofenzive na Ukrajinu. Čini se da situacija nije bajna ni u Moskvi. Imam podatak da je još jedan oligarh, Mihail Prohorov, napustio Rusiju i zatražio izraelsko državljanstvo, rekao je Aščić dodajući da je ova informacija još uvijek nepotvrđena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!