HTV iz Lavova: Raketirani položaji ukrajinske vojske i skladišta nafte

29.03.2022.

09:52

Autor: "Rat u Ukrajini"/IMS/I.Z./HRT

Sve je teže i na zapadu Ukrajine

Sve je teže i na zapadu Ukrajine

Foto: "Rat u Ukrajini" / HRT

Sve je teže i na zapadu Ukrajine - u gradu Lavovu, koji je na početku ruske invazije bio pošteđen. HRT-ov reporter Miro Aščić javio se uživo iz Lavova kazavši u HTV-ovoj emisiji "Rat u Ukrajini" kako je noć u Lavovu protekla relativno mirno, ali zato nije bilo mirno u ostatku zemlje. Noćas su ruske snage snažno raketirale položaje ukrajinske vojske i skladišta nafte diljem zemlje. 

Napadi i dalje traju

Dva skladišta nafte pogođena su na sjeverozapadu zemlje, jedan nedaleko od poljske granice, a dva napada izvedena su na naftno skladište u Žitomirskoj oblasti.

Ruska vojska napala je položaje ukrajinske vojske i vojne ciljeve u Dnjepropetrovskoj oblasti. Gađani su vojni ciljevi i u Nikolajevu, a velika eksplozija zabilježena je i u samoj Odesi.

To je druga faza ruske vojne operacije na Ukrajinu, nakon što je ruska vojska zaustavljen ana svim frontovima i pretrpjela je ogromne gubitke.

Počela je s raketiranjem i uništavanjem ukrajinske vojne, ali i civilne infrastrukture. 

"Ukrajinska država zasad nije paralizirana"

Posljednje vrijeme posebno se obrušila na ukrajinska skladišta nafte. Očito joj je cilj paralizirati ukrajinsku vojski i paralizirati ukrajinsku državu.

Ukrajinska država zasad nije paralizirana, već naprotiv ona je mobilizirala sve svoje resurse za obranu zemlje. Također nije paralizirana ni ukrajinska vojska, koja unatoč tome što je izložena danonoćnim raketnim napadima ruske vojske, koja koristi svoje najrazornije oružje koje ima, naravno, osim nuklearnog, ona dalje ne posustaje i čvrsto drži položaje.

No, to tako ne može ići u nedogled, jer je zemlja suočena s velikim razaranjem, a toga je svjestan i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je sada spremna na ono na što nije bio prije rata.

A to je - vojna neutralnost, a također je kazao kako je spreman i na kompromis oko separatističkih regija, ali da se o teritorijalnom integritetu Ukrajine ne može pregovarati.

S druge strane Rusija je prije početka invazije priznala separatističke regije u njihovim administrativnim granicama i sada vodi krvave bitke kako bi zauzela taj teritorij koji još kontrolira ukrajinska vojska u Donjecku i Luganskoj, te ih ne planira vratiti ukrajinskoj državi. 

"Dvije zemlje su još uvijek na nepomirljivim stranama"

Dvije zemlje su još uvijek na nepomirljivim stranama, pa je teško za očekivati da će današnji mirovni pregovori i Istanbulu iznjedriti rješenje koje bi zadovoljilo obje zemlje i zaustavila ruska agresija na Ukrajinu i razaranje te zemlje.

Što se tiče situacije na bojištu i dalje velikih promjena nema, napredovanje ruske vojske je zaustavljeno, a najteže borbe se vode u samom Donbasu gdje ruske snage i separatističke postrojbe danonoćno snažno napadaju položaje ukrajinske vojske.

Velika bitka, koja bi mogla ući u završnu fazu, vodi se u Mariupolju. Tamo ruske separatističke postrojbe i čečenski borci nastoje slomiti otpor ukrajinske vojske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!