12:33 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Human Rights Watch o postupanju s izbjeglicama u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

U dijelu izvješća o RH najviše je pozornosti posvećeno postupanju s izbjeglicama.
Organizacija Human Rights Watch objavila je godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u više od 90 zemalja u protekloj godini.

U dijelu izvješća o Hrvatskoj najviše je pozornosti posvećeno postupanju s izbjeglicama i tražiteljima azila odnosno navodi se da se suočavaju s društvenom izolacijom, otežanim pristupom obrazovanju (upozoravaju da je, prema njihovim podacima, od 30 registriranih maloljetnika bez pratnje u akademsku godinu 2017/2018. upisano samo jedno dijete.) i zapošljavanju.

U izvješću stoji i da se nacionalne manjine, posebice Srbi i Romi, i dalje susreću s diskriminacijom, etničkom nesnošljivosti i govorom mržnje.

Hrvatska je do kolovoza 2017. primila 1262 zahtjeva za azil, a neki oblik zaštite dobilo je tek 76 tražitelja azila, dok je do kraja rujna iz Grčke i Italije, prema odluci EU-a o sustavu kvota, preuzela 78 azilanata, piše HRW, navodeći također da su tijekom godine hrvatske vlasti vratile azilante i migrante koji su u zemlju pokušali ući iz Srbije, a da nisu razmotrili njihove zahtjeve za azil.

HRW također navodi da je Hrvatska vratila migrante i tražitelje azila koji su ušli iz Srbije, ne pregledavši njihove zahtjeve za azil.

U izvješću se podsjeća da je u srpnju 2017. godine Sud pravde Europske unije (CJEU) presudio da je Hrvatska prekršila zakon EU-a jer je migrantima i azilantima dopustila da prijeđu u Sloveniju i Austriju, a da nije prvo preispitala njihove zahtjeve za azil.

Prema najnovijim službenim podacima, Hrvatska je do kraja godine primila 60 ljudi iz Grčke, 21 osobu iz Italije i sedam sirijskih obitelji iz Turske koje imaju 48 ljudi. Prema sustavu kvota, preuzela je obvezu primiti 1583 azilanata.

Kada je riječ o osobama s invaliditetom, HRW piše da se one i dalju suočavaju s uskraćivanjem prava na poslovnu sposobnost i mogućnost donošenja važnijih životnih odluka te izostaje potpora za život u zajednici.

Pripadnici nacionalnih manjima, posebice Srbi i Romi, i dalje se suočavaju s diskriminacijom, nesnošljivošću i govorom mržnje. Romska djeca, tvrdi HRW, u školi su segrerirana. Što se tiče procesuiranja odgovornih za ratne zločine, hrvatsko pravosuđe bilježi spori napredak, zaključuje HRW u svom izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!