Human Rights Watch: Ruska vojska muči civile u Ukrajini

23.07.2022.

07:53

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) optužila je ruske oružane snage za mučenje ratnih zarobljenika i civila u Ukrajini.


Intervjui s desecima ljudi u okupiranim južnim regijama Hersonu i Zaporižju otkrili su 42 slučaja u kojima su ruske snage proizvoljno zatvorile civile ili su civili nestali, objavio je HRW.

Neki nisu imali nikakav kontakt s vanjskim svijetom, a brojni su bili žrtve mučenja. Umrlo je dvoje od troje ratnih zarobljenika, navela je ta organizacija za ljudska prava. 

- Ruske snage pretvorile su okupirana područja južne Ukrajine u ponor straha i divljeg bezakonja, rekla je Julija Gorbunova iz HRW-a. 

- Mučenje, nečovječno postupanje, kao i proizvoljno pritvaranje i nezakonito zatvaranje civila, među očitim su ratnim zločinima koje smo dokumentirali, a ruske vlasti odmah moraju prekinuti takva zlostavljanja i shvatiti da mogu i da će biti pozvani na odgovornost, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!