Humanitarna kriza ne jenjava, Andrej Rašljanin javio se iz Košica

17.04.2022.

10:52

Autor: Andrej Rašljanin/HRT

Humanitarna kriza ne jenjava, Andrej Rašljanin javio se iz Košica

Humanitarna kriza ne jenjava, Andrej Rašljanin javio se iz Košica

Foto: HRT / HTV

Humanitarna kriza ne jenjava. Broj izbjeglica iz Ukrajine prešao je 4 milijuna 800 tisuća. Najviše ih je u Poljskoj gotovo 2 milijuna 800 tisuća Ukrajinaca, u Rumunjskoj oko 733 tisuće, Mađarskoj 455 tisuća. Broj izbjeglica raste i u Slovačkoj, gdje ih je gotovo 333 tisuće. Iz Slovačkih Košica javio se Andrej Rašljanin.

Košice na različite načine pomažu ukrajinskim izbjeglicama na najrazličitijie načine - smještajem, prikupljanjem pomoći, organizacijom druženja, kuhanja. Otvoren je posebni vrtić za majke s djecom iz Ukrajine. Prema posljednjim podacima u Košicama je zbrinuto oko 4.600 a njih 13.000 ih je prevezeno u druge djelove Slovačke i Europe, kaže Rašljanin koji se javio ispred Apostolske Evangelička crkva u Košicama.

- Ova crkva se itekako uključila u pomoć ukrajinskim izbjeglicama. U crkvi u Košicama, na stalnom smještaju - živi 10 ukrajinskih izbjeglica, a njih 20 do 30 redovito dolaze po pomoć. Ukupno, na različite načine ova crkva brine o 200 izbjeglica, a organiziraju i slanje pomoći u Ukrajinu.

Dodao je kako se u toj crkvi Uskrs slavi "u pravom smislu riječi". Naime na početku mise ekipa HTV-a svjediočila je "pravom malom rock koncertu". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!