10:52 / 17.04.2022.

Autor: Andrej Rašljanin/HRT

Humanitarna kriza ne jenjava, Andrej Rašljanin javio se iz Košica

Humanitarna kriza ne jenjava, Andrej Rašljanin javio se iz Košica

Humanitarna kriza ne jenjava, Andrej Rašljanin javio se iz Košica

Foto: HRT / HTV

Humanitarna kriza ne jenjava. Broj izbjeglica iz Ukrajine prešao je 4 milijuna 800 tisuća. Najviše ih je u Poljskoj gotovo 2 milijuna 800 tisuća Ukrajinaca, u Rumunjskoj oko 733 tisuće, Mađarskoj 455 tisuća. Broj izbjeglica raste i u Slovačkoj, gdje ih je gotovo 333 tisuće. Iz Slovačkih Košica javio se Andrej Rašljanin.

Košice na različite načine pomažu ukrajinskim izbjeglicama na najrazličitijie načine - smještajem, prikupljanjem pomoći, organizacijom druženja, kuhanja. Otvoren je posebni vrtić za majke s djecom iz Ukrajine. Prema posljednjim podacima u Košicama je zbrinuto oko 4.600 a njih 13.000 ih je prevezeno u druge djelove Slovačke i Europe, kaže Rašljanin koji se javio ispred Apostolske Evangelička crkva u Košicama.

- Ova crkva se itekako uključila u pomoć ukrajinskim izbjeglicama. U crkvi u Košicama, na stalnom smještaju - živi 10 ukrajinskih izbjeglica, a njih 20 do 30 redovito dolaze po pomoć. Ukupno, na različite načine ova crkva brine o 200 izbjeglica, a organiziraju i slanje pomoći u Ukrajinu.

Dodao je kako se u toj crkvi Uskrs slavi "u pravom smislu riječi". Naime na početku mise ekipa HTV-a svjediočila je "pravom malom rock koncertu". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!