12:28 / 08.08.2018.

Autor: HRT

Humanitarna kriza u Indoneziji

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Humanitarna kriza potresa indonezijsku pokrajinu Zapadni mali sundski otoci nakon dva jaka potresa u kojima je poginulo oko 130 ljudi.
Broj mrtvih u potresu na indonezijskom otoku Lombok popeo se na gotovo 350. Evakuirano je gotovo 165 tisuća stanovnika i turista. U isto vrijeme spasilačke ekipe nastavljaju pretraživati ruševine. Prijeti humanitarna kriza jer evakuirani spavaju u sklepanim skloništima gdje im nedostaje hrane, pitke vode i lijekova.

Više od 70 tisuća Indonežana ostalo je bez doma, spavaju u privremenim skloništima u kojima nedostaje pitke vode, hrane i lijekova. Očajnički trebaju pomoć, i materijalnu i psihološku. Trauma je tolika da se gotovo 150 ozlijeđenih od raznih lomova radije oporavlja u šatorima na otvorenome nego u klimatiziranoj bolnici. Strah da bi se bolnički zidovi mogli srušiti u nekom novom, manjem podrhtavanju tla jači je od razuma.

Na najteže pogođenom otoku Lomboku dio stanovnika razorenih ruralnih područja spava pod vedrim nebom. Dok se vlasti muče s opremom za otkopavanje ruševina i evakuacijom, mnogi turisti još čekaju priliku da napuste otok. S otočja Gili, udaljenoga od Lomboka 15 minuta vožnje brodom, dosad je evakuirano gotovo 8400 turista i lokalnih stanovnika. 200-tinjak njih navodno još čeka pomoć vlasti na djevičanskim plažama vulkanskog arhipelaga.

Indonezijska vlada pokušava na Lombok dovesti suvremeniju mehanizaciju, kako bi što prije raščistila ruševine. Neke od tužnih priča tamošnja javnost pozornije prati. Poput izvlačenja iz ruševina džamije tijela ujne mlade indonezijske sprinterske zvijezde. U vrijeme potresa uz nju je na molitvi bilo 200-tinjak ljudi, strahuje se da nitko nije preživio.
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!