Humanitarna situacija u Donbasu "izuzetno alarmantna"

14:11 / 17.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Humanitarna situacija u Ukrajini alarmantna

Humanitarna situacija u Ukrajini alarmantna

Foto: Smoliyenko Dmytro / Ukrinform/ABACA/Pixsell

Humanitarna situacija u Ukrajini, nakon gotovo četiri mjeseca rata, "izuzetno je alarmantna", objavio je u petak UN.


- Humanitarna situacija u cijeloj Ukrajini, a posebno na istoku Donbasa, izuzetno je alarmantna i brzo se pogoršava, priopćio je Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Situacija je "osobito zabrinjavajuća" u Sjeverodonecku i okolici, posljednjem džepu ukrajinskog otpora u regiji Luhansku, koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom.

- Pristup pitkoj vodi, hrani ... i struji ondje je smanjen, navodi se u priopćenju, a posljedica je "intenziviranje sukoba" i "visoka cijena koju plaća civilno stanovništvo".

OCHA je izrazio žaljenje što "dvije zaraćene strane u ovoj fazi nisu još postigle dogovor koji bi olakšao evakuaciju civila ili omogućio dostavu humanitarne pomoći" u Sjeverodoneck i susjedni grad Lisičansk, koje se već nekoliko dana kontinuirano bombardira.

- U cijeloj zemlji, stambene zone i civilne infrastrukture i dalje se napada, pa je sve više civila ubijeno ili ranjeno, naglašavaju.

Po zadnjim podacima UN-a od 15. lipnja, od početka ruske invazije 24. veljače ubijeno je 4452 ukrajinskih civila, a 5531 je ozlijeđeno. Brojka je vjerojatno i puno veća, ističe UN. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!