Humza Yousaf dobio utrku za mjesto škotskog premijera

27.03.2023.

22:15

Autor: Hina/HRT/IMS/A.V.

Humza Yousaf

Humza Yousaf

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Vladajuća stranka Škotske izabrala je Humzu Yousafa kao svojeg novog lidera nakon petotjedne borbe koja je upozorila na duboke podjele unutar pokreta za nezavisnost tog dijela Velike Britanije. 

Tridesetsedmogodišnjak će naslijediti Nicolu Sturgeon na vrhu Škotske nacionalne stranke (SNP) i nakon glasanja u parlamentu na čelu poluautonomne vlade.


Stranačku kampanju obilježili su osobni napadi troje kandidata. Jedinstvo SNP-a, koje je uvijek bilo najjače oružje stranke, narušilo je neslaganje oko toga kako provesti drugi referendum o neovisnosti Škotske i društvene reforme, uključujući prava transrodnih osoba.


Yousaf preuzima stranku s osnovnim ciljem - neovisnost Škotske.


No, dok neovisnost podupire četvero od desetero Škota, odlazak karizmatične Sturgeon mogao bi usporiti zanos koji je dosad stajao iza inicijative za prekidom veza s Ujedinjenim Kraljevstvom.


SNP nema jasne strategije kako osigurati da novi referendum prođe, što je bio jedan od razloga zašto je Sturgeon dala ostavku.


- Iskoristit ćemo ograničene ovlasti do maksimuma kako bismo se bolje nosili s izazovima današnjice. Prebacit ću našu borbu za nezavisnost u petu brzinu. Narod Škotske sada, više nego ikada, treba nezavisnost, obećao je Yousaf. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!