Humza Yousaf prisegnuo za novog premijera Škotske

29.03.2023.

16:39

Autor: T.V./HRT/Hina

Humza Yousaf pred Vrhovnim sudom prisegnuo za novog premijera Škotske

Humza Yousaf pred Vrhovnim sudom prisegnuo za novog premijera Škotske

Foto: Jane Barlow / REUTERS

Humza Yousaf prisegnuo je u srijedu kao novi premijer Škotske na ceremoniji koja je bila spoj tradicije i njegova pakistanskog porijekla i nasljeđa, a u srijedu poslijepodne će objaviti imena članova novog kabineta, što bi moglo pojačati duboke podjele u njegovoj vladajućoj stranci.

Yousaf, prvi musliman koji vodi jednu demokratsku zapadnoeuropsku naciju, odjenuo je tradicionalni crni šalvar kamiz, a prisezi pred Vrhovnim sudom prisustvovala je i njegova obitelj.

Prisegnuo je na vjernost kralju Charlesu III., a ranije je rekao kako želi da, uspije li ostvariti san o okončanju tri stoljeća duge političke unije Škotske s Engleskom, monarhiju zamijeni demokratski izabrani predsjednik države.

Yousaf je u ponedjeljak tijesno pobijedio u utrci za premijera nakon prošlomjesečne iznenadne ostavke Nicole Sturgeon, koja je škotskom politikom dominirala gotovo cijelo desetljeće.

Interna neslaganja u pogledu budućnosti Škotske nacionalne stranke koja se zalaže za neovisnost ponovno su se pojavila nakon što je Yousafova glavna suparnica Kate Forbes izašla iz vlade. Po pisanju škotskih medija i BBC-ja, Forbes je odbila ponudu da postane ministrica za ruralna pitanja i otoke, što je stepenicu niže od njezine prethodne uloge ministrice financija.

Bivši ministar zdravstva Alex Neil, koji je podržao Forbes, rekao je da je predloženo mjesto "uvreda, a ne stvarni napor čiji je cilj ujediniti stranku". Očekivalo se da će Yousaf svojoj suparnici, koju je pobijedio sa samo oko 2000 glasova više, ponuditi odgovorniju ulogu.

Yousaf je u utorak rekao da će Shona Robison, ministrica socijalne skrbi i bliska prijateljica Nicole Sturgeon postati njegova zamjenica.

Nova imenovanja u kabinetu očekuju se u srijedu poslijepodne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!