Hunta u Nigeru sastavila vladu uoči sastanka ECOWAS-a

10.08.2023.

10:38

Autor: Hina/HRT/V.G.

 Abdourahmane Tiani

Abdourahmane Tiani

Foto: Balima Boureima / Reuters

Vojna hunta koja je u srpnju izvela državni udar u Nigeru objavila je da je sastavila svoju vladu noću na četvrtak kada članice zapadnoafričkih zemalja nastoje na hitnom sastanku diplomacijom vratiti izabranog predsjednika na vlast, ali ne isključuju ni uporabu sile.

Vojni režim koji je 26. srpnja svrgnuo predsjednika Mohameda Bazouma oformio je vladu po naredbi generala Abdurahmana Tianija, objavila je televizija.

Imenujući vladu s 20 ministara koju će voditi premijer Ali Mahaman Lamine Zeine, čini se da vojni režim šalje poruku čelnicima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) koji u četvrtak u Abuji raspravljaju što poduzeti u vezi sa stanjem u Nigeru.

Očekuje se da će "važne odluke" biti donesene na sastanku, objavio je ECOWAS koji zagovara diplomatsko rješenje rado ponovne uspostave ustavnog poretka, ali ne isključuje ni vojnu intervenciju kao posljednje sredstvo za povratak predsjednika na vlast.

Vojni režim u Niameyu smatra ECOWAS organizacijom koja djeluje po diktatu Francuske, bivše kolonijalne sile koju vojska posebno kritizira otkako je izvela udar, piše agencija AFP.

U srijedu je vojni režim optužio Francusku da je prekršila nigerski zračni prostor i da je oslobodila teroriste. Pariz je takve optužbe odbacio.

Svaka eskalacija prijeti dodatnoj destabilizaciji regije Sahel, jedne od najsiromašnijih u svijetu, koja je izložena dugoj pobuni islamističkih skupina zbog čega su milijuni stanovnika raseljeni, a regiji prijeti glad.

Državni udar izveden je zbog unutarnjih sukoba no prerastao je granice i u njegovo rješavanje osim ECOWAS-a uključile su se i zapadne zemlje te organizacije kao što je UN nastojeći pritisnuti huntu da odstupi.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je zabrinutost za predsjednika Bazoum i njegovu obitelj nakon vijesti da su zatvoreni u rezidenciji bez struje i tekuće vode, te im ponestaje hrane, javlja Reuters.

- Glavni tajnik... ponovno poziva na bezuvjetno oslobađanje i povratak šefa države na vlast, rekao je u srijedu Guterresov glasnogovornik.

Vojne vlade koje su na snazi u susjedstvu, u državama Mali i Burkini Faso, naprotiv, obećale su braniti vojnu vlast.

Niger je zadnjih godina smatran primjerom relativne stabilnosti, dok su njegovi susjedi Mali i Burkina Faso podlegli vojnim udarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!