13:17 / 08.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

I Britanija uvela sankcije Putinovim kćerima

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Foto: Lazyllama / Shutterstock

Britanija je u petak stavila kćeri Vladimira Putina na listu sankcioniranih osoba, slijedeći korake SAD-a u onome što naziva ciljanjem na životni stil osoba u unutrašnjem krugu predsjednika Vladimira Putina.

Poslije ruske invazije Ukrajine, Britanija i drugi zapadni saveznici najavili su nekoliko valova sankcija koje ciljaju bogate moskovske elite, ključne industrije i pristup međunarodnom financijskom sustavu.

Na novoj britanskoj listi sankcioniranih osoba kojima su zamrznuta sredstva, našle su se Putinove odrasle kćeri Katerina Tihonova i Maria Voroncova te Sergejevna Vinokurova, kći ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Sve tri je ranije ovaj tjedan sankcionirao SAD.

- Naš paket sankcija bez presedana pogađa elitu i njihove obitelji, dok degradira rusku ekonomiju na razini koju Rusija nije vidjela od pada Sovjetskog Saveza, rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss u priopćenju.

Britanija je također rekla da je njezina analiza pokazala da Rusija ulazi u najdublju recesiju od pada Sovjetskog Saveza.

Britanija procjenjuje da 60 posto ruskih deviznih rezervi smrznuto kao rezultat međunarodnih sankcija.

U četvrtak je Kremlj, koji kaže da svojom specijalnom vojnom operacijom želi demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu, opisao potez protiv Putinovih kćeri kao dio šire zapadne histerije protiv Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!