13:44 / 10.04.2022.

Autor: Dnevnik u podne/HRT/I.B.

I dalje više Ukrajinaca odlazi nego što se vraća

Krakov

Krakov

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Od početka ruske invazije Ukrajinu je napustilo gotovo 4,5 milijuna ljudi, potvrdio je UN, a više od 7 milijuna stanovnika raseljeno je u zemlji. Najviše izbjeglica i dalje odlazi u Poljsku. U Krakovu je naša ekipa.

HTV-ov novinar Marin Ćurić rekao je da su se Ukrajinci počeli vraćati s obzirom na to da Ukrajina ponovno uspostavlja kontrolu nad dijelovima svojeg teritorija.

- Bilježi se i povratak raseljenih ljudi u Ukrajinu, no broj onih koji je napuštaju i dalje je veći. Prema podacima ukrajinske granične policije u posljednja 24 sata vratilo se 27.000 Ukrajinaca, a zemlju je napustilo 42.000 ljudi, izvijestio je.

Dodao je da je u Krakovu prijamna točka glavni kolodvor, gdje osobe raseljene iz Ukrajine, a uglavnom su to majke s djecom, mogu dobiti sve što je potrebno za početak.

Volonteri traže prevoditelje i drugu pomoć za raseljene osobe. Krakov, kaže, i dalje nosi velik teret u ovoj izbjegličkoj krizi. U gradu je trenutačno oko 300.000 ukrajinskih izbjeglica, od kojih je njih 3.000 već pronašlo posao.

UN: Pred ratom u Ukrajini pobjeglo 4,5 milijuna ljudi

Pokazuju to podaci Agencije UN-a za izbjeglice. Agencija, čije je sjedište u Ženevi, objavila je da je od početka rata potkraj veljače iz zemlje pobjeglo 4.503.954 ljudi.

Oko 2,59 milijuna sigurnost je potražilo u susjednoj Poljskoj, sljedeća je Rumunjska s više od 686.000 prihvaćenih izbjeglica te slijedi Mađarska s više od 419.000.

Agencija UN-a procjenjuje da su ne mnogi u međuvremenu odselili u druge zemlje Europe, no njihovi prelasci granica nisu registrirani.

Ne vodi se evidencija ni o onima koji su se vratili u Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!