08:31 / 20.12.2020.

Autor: Hina/HRT/V.G.

I HDZ BiH i SDA-ova koalicija uvjereni u pobjedu u Mostaru

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Lokalni izbori u Mostaru, koji su održani nakon punih 12 godina u uvjetima epidemije, protekli su bez većih gužvi i problema.
Lokalni izbori u Mostaru, koji su održani nakon punih 12 godina u uvjetima epidemije, protekli su bez većih gužvi i problema. Svih 150 redovitih biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme, a malo više od 100.000 birača glasovalo je do 19 sati. Biralo se između 370 kandidata raspoređenih na listama. Izbore je pratilo 1717 promatrača.

➡️ Nakon punih 12 godina održavaju se lokalni izbori u Mostaru

➡️ Grlić Radman: Praznik demokracije i nagovještaj izbornih reformi

I najjača hrvatska stranka HDZ BiH i bošnjačka koalicija predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) objavile su da očekuju pobjedu na izborima u Mostaru, dok se službeni rezultati očekuju oko ponoći.

U HDZ-u BiH očekuju najmanje 15 mandata u Gradskom vijeću Mostara. U Hrvatskoj republikanskoj stranci očekuju dobar rezultat, no ne govore o mogućem broju osvojenih mandata. Zanimljivo je da je jedan mandat osvojila srpska lista "Ostajte ovdje". Prema podacima središnjeg izbornog povjerenstva BiH, izlaznost je bila 55 posto, što znači da je glasovalo 83.000 građana Mostara. Izlaznost je u području jugozapadnog Mostara, većinski naseljenog Hrvatima, bila 49,9 posto, izvijestio je za Dnevnik 3 HTV-ov dopisnik Ilko Barbarić. Predstavnici HDZ-a tvrde da će imati najviše vijećničkih mandata.

- Mi ćemo biti najsnažnija politička stranka u gradskom vijeću Mostara, rekao je novinarima predsjednik lokalnog HDZ-a Slaven Zeljko.

Optimističan je i kandidat te stranke za gradonačelnika Mario Kordić. Nadam se da će rezultati biti kakvi i očekujemo. Sretan sam da smo cijelu priču doveli do kraja i očekujem početak uspješnog rada, rekao je.

Pobjedi se nada i predsjednik glavnog odbora SDA Šerif Špago. Iako smo očekivali veću izlaznost svejedno očekujemo pobjedu, rekao je Špago. On vjeruje da će stranka imati dovoljan koalicijski potencijal za izbor gradonačelnika Mostara.

Nositelj liste BH bloka koji čine SDP BiH i Naša stranka Arman Zalihić rekao je večeras da njihovi podaci govore o "ohrabrujućem rezultatu na izborima".

Izbori su se provodili uz stroge epidemiološke mjere, uz mjerenje temperature i propisani razmak. Posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler i veleposlanik SAD-a Eric Gordon Nelson poručili su političarima BiH da im uspješno održani izbori u Mostaru budu poticaj za promjenu izbornoga zakona kako bi se provele presude Ustavnoga suda i Suda za ljudska prava.- Vrlo brzo idemo prema tome da, kad se proglase rezultati, formiramo Gradsko vijeće, predugo smo bili bez Gradskog vijeća i grad se mora preporoditi, mora dobiti europski štih, da svi oni koji žive u Mostaru vide svoju budućnost. Što se tiče kaznenih prijava koje sam potpisao u ime HNS-a, one se odnose na brutalni pokušaj kršenja vrijednosti demokratskog procesa glasovanja, prebacivanja više stotina glasača s jednog gradskog područja na drugo, jugozapada, zapada i juga, čime se htio narušiti onaj stvarni odnos koji imamo, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji je glasovao u pratnji supruge na biračkome mjestu u Hrvatskome domu herceg Stjepan Kosača.- Dvanaest generacija nikad nije moglo glasati u svom gradu ni biti birano. Sretan sam što je predizborna kampanja prošla u poprilično dobrom tonu. Razgovarali smo o komunalnim temama, manje o političkim, nadam se da ćemo tako i u Gradskom vijeću, da ćemo se baviti stvarnim problemima grada. Očekujem da od danas Mostar dobije funkcionalno Gradsko vijeće i da  počnemo napokon raditi za ove ljude, kazao je Mario Kordić, nositelj liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara.

Izbori nakon 12 godina 

Građani Mostara na izborima biraju 35 vijećnika u Gradskome vijeću iz kojega se posredno bira novi gradonačelnik. Sa šest gradskih područja, koja su i izborne jedinice, bira se 22 vijećnika, dok se 13 njih bira s jedinstvene gradske liste kao da je Mostar jedna izborna jedinica. Prijavljeno je gotovo 4000 birača iz inozemstva, a oni koji imaju teškoća s glasanjem zbog otežanog poštanskog prometa mogu svoj izborni listić dostaviti u najbliže nadležno diplomatsko konzularno predstavništvo BiH u 17 zemalja.Na popisu političkih subjekata čije je sudjelovanje na izborima dopustio SIP su 32 političke stranke, koalicije i neovisna kandidata, no izvjesno je da samo manji broj njih može računati da će osvojiti toliko vijećničkih mandata koliko je potrebno za presudan utjecaj na izgled buduće gradske vlasti. Svima je cilj isti - osvojiti 18 mjesta u Gradskom vijeću i tako dobiti kontrolni paket koji će presuditi o novom gradonačelniku. 

Lista HDZ BiH za novog gradonačelnila nudi Marija Kordića, ravnatelja Doma zdravlja u zapadnom dijelu grada, a SDA bi za gradonačelnika željela postaviti Zlatka Guzina, liječnika bolnice "Dr. Safet Mujić" iz istočnog dijela grada. Uz blokove predvođene HDZ-om i Strankom demokratske akcije, na glasove Mostaraca ove godine računa i oporbena koalicija koju čine Naša stranka i SDP BiH. Oni, uz potporu stranke Narodi i pravda (NiP), računaju da bi na krilima uspjeha koji su ostvarili na izborima u studenome u Sarajevu mogli dobiti i do šest mandata, što bi im osiguralo utjecaj na donošenje svih bitnih odluka.

Za mjesto u Gradskom vijeću Mostara ove se godine prvi put bori i koalicija pod nazivom Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar, a ona bi trebala okupiti mostarske Srbe koji su do sada uglavnom bili glasačko tijelo multietničkih stranaka. Ta koalicija, nastala pod izravnim utjecajem čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, računa da bi mogla dobiti do tri mandata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!