18:15 / 11.03.2022.

Autor: HRT/Hina

I Mađarska je danas imala incident s bespilotnom letjelicom

Pad bespilotne letjelice u Zagrebu

Pad bespilotne letjelice u Zagrebu

Foto: HRT / HTV

Mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku. U priopćenju se dodaje kako su i ukrajinska i ruska vojska koristile takve bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica već je bila detektirana u ukrajinskom zračnom prostoru. Nakon što je ušla u mađarski zračni prostor njezinu putanju je pratila protuzračna obrana sve do izlaska iz zračnog prostora te zemlje, navodi mađarsko ministarstvo.

Zbog letjelice dignuti Gripeni

TU-141 bespilotni je izviđački dron iz sovjetskog doba. Ministarstvo je priopćilo da se sličan incident ponovio u petak oko podneva u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Lovci Gripen poslani su da provjere zračni prostor u kojem je objekt detektiran, ali nisu pronašli letjelicu, navodi se.

- Zbog rata u Ukrajini je posebno važno da se takvi incidenti rješavaju mirno i na promišljen način, priopćilo je ministarstvo. Istaknuli su da Mađarska želi ostati izvan rata "čak i ako su takvi incidenti provokativne naravi".

Ministar obrane Tibor Benko i šef vojske Romulusz Ruszin-Szendi u kontaktu su s hrvatskim kolegama i predstavnicima susjednih zemalja, dodaje se u priopćenju. Zemlje u regiji istražuju slučaj i međusobno dijele informacije, ističu.

Ministarstvo je priopćilo MTI-ju da je oprezno s mogućim provokacijama i ne želi da se Mađarska uvlači u rat zbog bilo kakvih nepotrebnih mjera. Ministarstvo će stoga prvo ispitati je li letjelica sposobna nositi oružje, dodaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!