18:10 / 24.02.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

I Schroeder osudio napad na Ukrajinu

Gerhard Schroeder s izvršnim direktorom Gazproma

Gerhard Schroeder s izvršnim direktorom Gazproma

Foto: - / Reuters

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim energetskim sektorom, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu, ali i pozvao da se ne prekidaju posve veze s Moskvom.

- Rat i patnje koje rat donosi za stanovnike Ukrajine moraju se zaustaviti što je moguće prije. To je odgovornost ruske vlade, poručio je Gerhard Schroeder u objavi na društvenoj mreži LinkedInu.


- Zadnjih se godina puno govorilo o pogreškama i propustima u odnosima između Zapada i Rusije. I bilo je puno pogrešaka na obje strane, napisao je bivši njemački kancelar, koji je u vlastitoj zemlji postao nepoželjan zbog svojih uskih veza s Vladimirom Putinom.


Schroeder je ocijenio kako "interesi Rusije kada je u pitanju sigurnost ne opravdavaju korištenje vojnih sredstava", ali i kako treba paziti da sankcije ne unište sve veze između Europe i Rusije. 


- Što se tiče budućnosti, treba paziti da neophodne sankcije ne presjeku posve političke, gospodarske i civilne veze koje još postoje između Europe i Rusije, savjetovao je 77-godišnji Schroeder, koji bi u lipnju trebao ući u nadzorni odbor Gazproma.


Schroeder je već član upravnog vijeća Rosnefta, prve ruske naftne kompanije, te odbora dioničara Sjevernog toka 2, kontroverznog rusko-njemačkog plinovoda koji je Njemačka u ponedjeljak suspendirala, upravo zbog očekivanog ruskog napada na Ukrajinu.


Schroederove veze s Rusijom predmet su sve glasnijih kritika u Njemačkoj. Posljednjih se tjedana govori da bi mu trebalo ukinuti povlastice koje ima kao bivši kancelar.


Sadašnji kancelar Olaf Scholz nedavno se distancirao od svojeg bivšeg mentora Schroedera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!