I Švicarskoj bi moglo uzmanjkati plina

04.07.2022.

13:28

Autor: I.B./Hina

plinovod

plinovod

Foto: - / Shutterstock

Švicarska vlada ne može jamčiti da će plina uvijek biti dovoljno za sve, izjavila je ministrica energetike Simonetta Sommaruga, dodavši da će u slučaju nestašice opskrba prvo biti smanjena kompanijama.

Švicarska nema izlaz na more i plin nabavlja na burzama u susjednim zemljama Europske unije pa je i sama izložena poremećajima u opskrbi kod susjeda.

Potražnja za plinom relativno je niska i taj energent čini oko 15 posto ukupne potrošnje energije. Oko 42 posto plina koristi se za grijanje kućanstava, a ostatak u industriji te u uslužnom i transportnom sektoru, pokazuju vladini podaci.

Unatoč tome, ovisi o uvozu i plina i nafte.

Zato nitko ne može jamčiti da će uvijek biti dovoljno plina za sve, rekla je Sommaruga u razgovoru za SonntagsZeitung, objavljenom u nedjelju.

Njezina izjava nadovezala se plan o opskrbi u slučaju nestašice plina predstojeće zime, koji je vlada objavila prošlog tjedna, upozorivši da bi mogla racionirati potrošnju ako se ostale mjere pokažu nedostatnima.

U slučaju nestašice i plina i struje prvo će ograničiti opskrbu poduzeća.

Na samom početku ograničila bi se potrošnja, primjerice, za pokretne stepenice ili neonske reklame, rekla je ministrica, dodajući da vlada želi najdulje poštedjeti kućanstva.

Pozvala je ujedno kantone da više ulažu u solarnu energiju, bioplin, vjetar i hidroenergiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!