22:43 / 13.04.2022.

Autor: HRT/Hina

I Trudeau govori o "genocidu" u Ukrajini, Macron i Scholz suzdržavaju se od tog termina

REUTERS/Blair Gable

REUTERS/Blair Gable

Foto: - / REUTERS

Kanadski premijer Justin Trudeau prvi put je spomenuo termin "genocid" u Ukrajini, nakon što je to učinio američki predsjednik Joe Biden, dok francuski i njemački čelnici zasad nisu skloni takvoj kvalifikaciji.

Sve više i više možemo govoriti o genocidu, rekao je Trudeau u srijedu u Quebecu, upitan da komentira izjave američkog predsjednika. Kanadski čelnik koji je dosad odbijao tako karakterizirati rusku agresiju u Ukrajini, rekao je kako je viđena želja da se napadaju civili i da se seksualno nasilje koristi kao oružje. To je potpuno neprihvatljivo, naglasio je.

Trudeau je podsjetio da su u Ukrajinu poslani kanadski istražitelji te da je Kanada jedna od prvih država koja je pokrenula proces na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) kako bi osigurala da (ruski predsjednik Vladimir) Putin odgovara za svoja djela, svoje ratne zločine.

Biden je u utorak optužio ruskog predsjednika da provodi genocid u Ukrajini. Tu riječ je dosad koristio samo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Zelenski je pozdravio "istinske riječi istinskog čelnika", jer je "nazivanje stvari pravim imenom ključno za suprotstavljanje zlu". Kremlj je u srijedu rekao da je neprihvatljivo da američki predsjednik koristi takve riječi za ruskog predsjednika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu nisu upotrijebili izraz "genocid". Macron se upitao o koristi "eskalacije riječima" za okončanje rata, smatrajući da je potrebno "ostati oprezan" u pogledu njihove upotrebe.

- Rekao bih da je Rusija jednostrano pokrenula brutalni rat, da je utvrđeno da je ratne zločine počinila ruska vojska te da sada moramo pronaći odgovorne. Ovo što se događa je ludilo, to je nevjerojatno brutalno, rekao je francuski čelnik za France 2. dodajući da istovremeno pokušava zaustaviti rat i obnoviti mir. 

Zelenski je rekao da je odbijanje predsjednika Macrona da osudi genocid u Ukrajini "bolno".

- Ako su točne, takve su primjedbe su za nas vrlo bolne. Dat ću sve od sebe da danas razgovaram o tome s Macronom. Ako ne, onda sutra, kada nađe vremena, rekao je ukrajinski predsjednik tijekom zajedničke tiskovne konferencije s poljskim, litavskim, estonskim i latvijskim kolegama koji su posjetili Kijev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!