IAEA: 2,5 tona uranija nestalo iz skladišta u Libiji

15.03.2023.

21:36

Autor: P.F./Hina/HRT

Mjerenje radijacije

Mjerenje radijacije

Foto: ilustracija / Shutterstock

Inspektori UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) ustanovili su da je nestalo nekih 2,5 tona prirodnog uranija u Libiji s mjesta na kojem su bile uskladištene, a koje nije pod vladinom kontrolom, obznanila je agencija državama članicama.

Nestanak uranija utvrđen je inspekcijom koja je bila planirana za 2022. godinu no morala je biti odgođena zbog sigurnosne situacije u regiji te je obavljena u utorak, objavio je direktor IAEA-e Rafael Grossi.

Inspektori IAEA-e utvrdili su da je nestalo 10 spremnika s približno 2,5 tona prirodnog uranija koji je prethodno Libija prijavila na toj lokaciji, stoji u priopćenju IAEA-e.

Agencija navodi da će provesti druge aktivnosti kako bi utvrdila okolnosti uklanjanja uranija s mjesta na kojem je bio uskladišten, no nije imenovala lokaciju.

Nestanak nuklearnog materijala mogao bi značiti radiološku opasnost i opravdanu zabrinutost za sigurnost, upozorava IAEA.

Dodaje da bi dolazak do tog mjesta mogao biti opasan i da je uopće za dolazak na tu lokaciju potrebana složena logistika.

Godine 2003. Libija, u kojoj je tada bio na vlasti dugogodišnji vođa Moamer Gadafi, odrekla se svog programa nuklearnog oružja, a prethodno je bila nabavila centrifuge za obogaćivanje uranija kao i nacrte za izradu nuklearne bombe u čemu nije daleko odmaknula.

Libija nije dobila mir pošto je Gadafi uklonjen s vlasti uz pomoć NATO-ove kampanje 2011. godine. Od 2014. godine političku kontrolu u zemlji imaju dvije suparničke frakcije. Mirovnim planom Ujedinjenih naroda uspostavljena je početkom 2021. prijelazna vlada koja je trebala voditi zemlju do izbora u prosincu iste godine, no oni još nisu održani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!