IAEA nije pronašla eksploziv na krovu nuklearke Zaporižja

04.08.2023.

17:31

Autor: M.M./Hina/HRT

IAEA nije pronašla eksploziv na krovu nuklearke Zaporižja

IAEA nije pronašla eksploziv na krovu nuklearke Zaporižja

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Međunarodni promatrači na krovovima ukrajinske nuklearke Zaporižja nisu pronašli mine ili druga eksplozivna sredstva, objavila ju petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Ukrajinska obavještajna agencija SBU krajem srpnja je tvrdila da je Rusija minirala tu elektranu te da planira teroristički napad. Moskva je odbacila te optužbe.

Priopćenje IAEA-e događa se nakon što je njezinu timu prvi put dopuštena inspekcija nuklearke pod ruskom okupacijom.

Šef te agencije Ujedinjenih naroda Raffael Grossi rekao je da su mine, prvi put primijećene u srpnju, i dalje na prostoru najveće svjetske nuklearne elektrane, no da od tada nije bilo novih mina.

Naglasio je da je IAEA-inom timu dosad dopušteno pregledati krovove samo dva od šest reaktora, kao i dvorane s turbinama. Grossi je zatražio pristup i preostalim reaktorima.

IAEA je istovremeno rekla da je zadovoljna vodostajem kanala koji snabdijeva postrojenje hladnom vodom.

- Ima dovoljno vode za nekoliko mjeseci, napisao je Grossi u izvješću.

Uništenje brane Kahovka u susjednoj ukrajinskoj regiji Herson početkom srpnja izazvalo je zabrinutost za hlađenja reaktora i nuklearnog otpada u Zaporižju, nuklearki koja od tamo dobiva vodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!