07:51 / 27.04.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

IAEA ocjenjuje da je ruska okupacija Černobila bila vrlo opasna

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) privremenu rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu osudio je kao vrlo opasnu i ponudio pomoći Ukrajini da popravi štete u tom postrojenju.

Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna, rekao je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, novinarima ispred elektrane 140 km sjeverno od Kijeva.

Grossi je u Černobilu bio u povodu 36. godišnjice najgore civilne nuklearne katastrofe kada se u elektrani zapalio četvrti reaktor i eksplodirao 26. travnja 1986. godine. Nakon razgovora U Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim Grossi je rekao da će IAEA i Ukrajina u Černobilu obnoviti "sve tamošnje kapacitete i infrastrukturu koja je oštećena posljednjih nekoliko tjedana".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je rusko ponašanje na tom mjestu i rekao da je Moskva potpuno zanemarila nuklearnu sigurnost ispaljujući rakete iznad Černobila i dvije druge nuklearne elektrane.

Zelenski je sinoć ocijenio da je ponašanje Rusa nakon zauzimanja elektrane pokazalo kako "izgleda da uopće ne razumiju što je Černobil" i rekao da su ruski vojnici ukrali opremu za mjerenje radijacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!